elismerés

2021.04.19. 16:21

Megérkezett Ausztráliába a Balassi-kard

Tizenötezer kilométeres út megtétele után fizikai valóságában is eljutott Ausztráliába a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard.

HEOL

Fotó: Julie Gillett

Mint arról a felvidek.ma beszámolt, a XVI. századi európai költőóriásról elnevezett szablyát hagyományosan Bálint napján, február 14-én adják át. Erre a ceremóniára az idén, a díj történetében a 25. alkalommal szűk körben, a szegedi dóm altemplomában került sor.

Ismert történelmi tény, hogy a magyar reneszánsz legkiemelkedőbb költője, Balassi Bálintnak több egri kötődése is van, hiszen egyrészt nem mást vett el, mint Dobó István lányát, Dobó Krisztinát. Másrészt 1577 és 1582 között az egri várban élte a végvári katonák nehéz, veszélyekkel teli életét. A város ma is őrzi emlékét a várban elhelyezett mellszobrával, és a költőről elnevezett általános iskolával.

Az ausztrál műfordító, Ross Gillett a karddal Fotó: felvidek.ma

Kiss-Rigó László püspök a magyar díjazottnak, Kürti László költőnek nyújtotta át a kardot. A járványügyi korlátozások miatt az ausztrál műfordító, Ross Gillett nem tudott Magyarországra utazni, így ő videóüzenettel vett részt az ünnepségen. Ugyanakkor kérte, hogy noha tervezi Magyarországra utazását, a kardot minél előbb kaphassa meg. A Balassi Kard Művészeti Alapítvány szervezésében a szablya néhány hetes kalandos út után eljutott az irodalmár Melbourne külvárosában álló otthonába.

A tervek szerint a jövőben, a közegészségügyi rendelkezésekhez igazodva Ross Gillett Magyarországra utazik, s itt a hagyományos kardceremónia keretében fejezi ki köszönetét. Ross Gillett az első ausztrál költő, aki Balassi-verseket fordított anyanyelvére. A munkára három évvel ezelőtt Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke kérte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!