művészet

2021.06.30. 19:35

Zseniális szín- és formavilágot tárnak a látogató elé az egri művész képei

Ugyancsak meglepődtek azok a művészetkedvelők, akik az Agria Park Galériájában rendezett kiállítás megnyitójára érkeztek.

Sz. I.

Új stílusú képekkel jelentkezett az ismert képzőművész Fotó: MW

Fotó: Picasa

Azt tudták, hogy a megyeszékhelyen élő H. Tóth László válogatott alkotásait láthatják majd, a meglepetést végül is a művész megszokottól eltérő kollekciója okozta.

Korábbi tárlatain a Szilágyi Erzsébet gimnázium művésztanára az olajtechnikával készült festményeit, realista tájképeit mutatta be. Ezúttal azonban az alkotó új arculatával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A kiállítás „főszereplői” – a kőből, gránitból ­faragott, erőteljes formai megjelenésű szobrai mellett – azok az új szemléletű képek, amelyek az egymáshoz illeszkedő négyzetek, téglalapok, körök, derékszögek, vonalak és a harsány színek frigyéből születtek. Közös jellemzőjük, hogy alapos szemlélődésre, a sejtelmes kompozíciók ­megfejtésére késztetik a látogatót. Egy-egy kép – mint a Hattyú vagy a Korpusz – első látásra csupán a színek és a formák kusza ötvözetének tűnik, aztán, amint az ember felfedezi bennük a részelemek harmóniáját, akkor valódi esztétikai élményben lesz része.

Új stílusú képekkel jelentkezett az ismert képzőművész Fotó: beküldött

– Ezek a képek a néző számára különleges, egzakt szépséget nyújtanak. Itt a formák valójában nem a természeti tárgyak absztrakciói, hanem a szellemi tartalom, a geometria fegyelme és a szabadság közötti egyensúly megtestesítői. Egyszerűen azt érzi az ember, hogy jó rájuk nézni, s elidőzni előttük – vélekedett a tárlatot megnyitó Teleki Klári művészetpártoló, a galéria vezetője.

H. Tóth László alkotásai július 29-ig tekinthetők meg a pláza kiállítótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!