művészet

2021.08.05. 15:05

Tucatnyi fafaragó tette szebbé Aldebrőt

Hagyományosan nyaranta fafaragótábort szerveznek a településen. Idén megállító oszlopokat készítettek a mesterek, mely a fél rönkökre faragott ornamentika felett a feliratok a község nevezetes helyeit jelölik, s elkészült Grassalkovich Antal szobra is.

S. S.

Faragott hídon az alkotók. A középoszloptól balra Balatoni Tibor, jobbra Kiss István

Forrás: beküldött

A tábor apropóján Kiss István fafaragó, népi iparművészt, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnökét kérdeztük. A főszervező elmondta: hat esztendeje talált egymásra a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a helyi önkormányzat és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület. Együttműködési szerződés született, majd megkezdődött a táborok szervezése.

– A kamara támogatásával, az önkormányzat anyagi hátterével, a faragók önzetlen, ingyenes munkájával kezdődött el a csoda, mert az maga a csoda, hogy még van 10–12 mester, akik hajlandóak azért tenni, hogy a kezük alól kikerülő munkák szebbé tegyenek egy kis települést – mondta Kiss István a Heolnak.

Faragott hídon az alkotók. A középoszloptól balra Balatoni Tibor, jobbra Kiss István
Fotó: beküldött

Három év alatt elkészült a Történelmi Emlékpark, huszonegy állomással. A templomkert stációi mesélnek a magyar történelemről, melybe belesimul a falu története is. A bronzkortól a betelepülésen át 1956-ig megemlékeztek minden jeles eseményről. A harmadik évben felállították az Angyalos haranglábat, ami az emlékpark bejárata lett, a vándorlegény szobrát, a betelepülő németeknek emléket állítva.

– A park elkészült. Ötven kilós harangja elűzi a fellegeket, megtöri a villámokat, siratja a holtakat, és hívja az élőket. Hívja az élőket, kiket a haranglábban lakó Aldebrő Angyala fogad – fogalmazott a népi iparművész, aki beszélt a Szkíta Emlékhely létrehozásának körülményeiről, s a patakon át az emlékhelyhez vezető híd megfaragásáról is.

Hat év alatt, a faragók igazi közösséggé kovácsolódtak, a község lakói is magukénak érzik a faragott csodákat. Kiss István népi iparművész álmodta meg az emlékhelyeket, a harangláb és a híd terveit Balatoni Tibor készítette. A faragásban részt vettek: Balatoni Tibor, Czipó Tamás, Erdélyi László, Farkas József, Nagy Judit, Füleki János, Molnár János, Magó Gábor, Szabó József, Trajmár Gyula, Varga Csaba, Mucsonyi Zsolt, Zöldi Sándor, Koncsos Ferenc és Kiss István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!