művészet

2021.09.07. 14:00

Hagyományos technikával, de kreatív megoldásokkal alkottak a Bükki Művésztelepen

A Bükki Művésztelep két grafikus alkotója indította útjára a plakátokat népszerűsítő kezdeményezést.

Tóth Balázs

A plakátművészet életben tartása az OPLA projektnek, amelyet a Bükki Művésztelep két tagja, Korolovszky Anna és Gál Krisztián indított útjára néhány éve. Hozzájuk csatlakozott 2019-ben a Metropolitan Egyetemen 2018-ban végzett tervezőgrafikus. Sz. Eszteró Anett és E. Zsembery-Szígyártó Miklós. A közelmúltba a plakátművészet iránt érdeklődő hallgatóknak és végzett grafikusoknak szerveztek workshopot Nagyvisnyón.

– Ez egy önálló projekt, amin igyekszünk teret adni a fiatal grafikusoknak, hogy megmutathassák magukat. Van művészettörténeti projekt, de volt összevont mester és tanítvány program is. A plakát műfaj életben tartása a cél – mondta Sz. Eszteró Anett. Hozzátette, a nagyvisnyói workshopokat Gál Krisztián tartotta, és ők is részt vettek benne. Míg Gábor Enikő fotótechnikákat mutatott be a nyolc, zömében frissen végzett hallgatónak és OKJ-s diáknak. Többen közülük már szerepeltek OPLÁ-s pályázatokon, ügyesek, lelkesek és jó plakátokat készítenek.

E. Zsembery-Szígyártó Miklós szerint az öt nap kísérletezésről szólt, elsődleges szempont volt, hogy a plakátot manuálisan készítsék el.

– Otthon géppel bármikor meg tudjuk csinálni, de itt klasszikus nyomdatechnológiát alkalmaztunk, kollázst készítettünk, hogy szabaduljunk a városi, irodai léttől. Egyből 50-szer 70 centiméteres méretben kell gondolkodni. Ez egészen más, ijesztő is első látásra, de jól „megugrották” a szintet a résztvevők. A plakátokat itt kellett kitalálni, voltak támpontok, de a konkrét koncepciót az érkezők nem ismerték – ismertette a művészeti kihívást Zsembery-Szígyártó.

Eszteró hozzátette, a két részre tagolt workshopban biztosítottak átjárást, aki a fotóban talált egy motívumot, amit beépített volna a plakátba, az megtehette, s ugyanígy fordítva is, a nyomatból is jöhetett ihlet egy fotogramra. Mindenki készített végül önálló grafikai nyomatot és egy alapot is, amelyből digitális plakát lesz.

Zsembery-Szígyártó elárulta, szeretnék jövőre is megtartani a tábort, s akár bővíteni is, mert az öt nap szűkösnek bizonyult. Eszteró Anett szerint rengeteg ötletük van még. Ők maguk egyébként szerelmesei a műfajnak, leginkább autonóm plakátokat készítenek, egy-egy témára, kiállításra, pályázatra.

Változatos technikával készültek az alkotásaik Fotók: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Márián Gábor már korábban végzett képgrafika és tervezőgrafika szakon, s részt vett a projekt kiállításán is. Plakátokat tervez, valamint egyéb autonóm grafikai munkákkal foglalkozik, de fotót is tanult. Inspirálónak tartotta a fotogram foglalkozást.

– Sok terv készült, három nap alatt jutottam el addig az ötletig, amellyel elégedett voltam. Bár össze voltunk zárva, mindenki más perspektívából fogta meg a témát. Emberalakot és betűket mindenki alkalmazott, de ki kollázst, ki nyomatot, ki monotípiát, ki fotogramot készített, izgalmas elegyet alkotva. Az enyém egy monotípia, térbeli tárgyak nyomataival, s egy kis metszett papírfigura pedig lappréssel került rá – mondta Márián Gábor. Plakátján egy betűlabirintust rakott ki térbeli elemekből. Két fő figurája közül az első a kisember, aki elindul az élet útvesztőjén. A plakát tetején a krisztusi kézfej jelenik meg.

Mint mondta, szabadidejében, a munkából kizökkenve van ideje autonóm alkotásra, próbálja magát kissé szabadabbá tenni. Igyekszik a munkával párhuzamosan is kreatív dolgokkal foglalkozni. Főként számítógéppel dolgozik, de próbál belecsempészni kézzel készült, majd digitalizált elemeket is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!