Előadás

2022.02.12. 15:29

Elkápráztatták a Nemzeti Színház közönségét a bükkszéki színjátszók

A sok próba, a ­lelkesedés meghozta gyümölcsét. Telt ház előtt játszottak a Nemzeti Színházban a bükkszéki Széki Színjátszók. Kétbusznyi közönség is velük tartott.

Barta Katalin

Fazekas Mihály Lúdas Matyi című színjátékát mutatták be a bükkszéki színjátszók Forrás: NMI

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a Magyar Teátrumi Társaság idén is megrendezte a Pajtaszínházi Szemlét január végén. Megyénket a bükkszéki Széki Színjátszók képviselték a megméretésen. A Kaszás Attila Terem zsúfolásig megtelt a bemutatóra, amelyre Bükkszékről és környékéről két busznyi közönség is érkezett. 

 

Péntek Zoltánné, a csoport vezetője érdeklődésünkre elmondta, a fővárosi szereplés előtt egy héttel már az otthoni fellépés is remekül sikerült, hiszen megtelt a tornaterem bükkszékiekkel. 

 

– Nagy megtiszteltetés volt számunkra ez a két évvel ezelőtti felkérés, de a járvány miatt elmaradt a bemutató. Lelkesen készültünk Fazekas Mihály Lúdas Matyi című színjátékával, amelyet Kéri Ferenc írt színpadra. A csoportnak tizenkét tagja van, s biztosan együtt maradunk. Egy kis pihenő után újabb produkciót tervezünk – mondta Péntek Zoltánné Erika. 

 

A fellépők a következők voltak: Magdus-Huszár Erika, Koska Győző, Major Ferenc, Prokaj Jánosné, Magdus Zétény, Kató Ilona, Pál Rebeka, Huszár Péter, Bozó Éva Rozália, Horuczi Grréta, Péntek Zoltánné, Horuczi Kristóf. 

 

A magyar vidékre koncentráló program országos hatókörű. Tizenkilenc megye egy-egy települése vett részt benne. A szemle idén is telt ház előtt zajlott. 

 

Az ünnepélyes megnyitón Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója köszöntötte a csoportokat. 

 

– Amikor 2014-ben azzal kerestek meg minket, hogy segítsünk a falusi színjátszókörök felélesztésében, színházszakmai tapasztalatunkat felajánlva álltunk a kezdeményezés mellé – közölte a főigazgató. – Mivel fontos számunkra a vidék megszólítása, az új közönség létrejöttének segítése, a Magyar Teátrumi Társasággal együtt szívesen kapcsolódtunk a Pajtaszínház Programhoz, amely az ország legkisebb településein is mentorálta a színjátszó körök újraindulását. A Nemzeti Színház minden év január végén a magyar kultúra napja alkalmából két napot biztosít a Pajtaszínházi Szemle számára. Az a tény, hogy az idén is lesz Pajtaszínházi Szemle, azt jelzi, sokan vannak, akik az együttlétnek a színházi formáját választják. 

 

Sokat köszönhetnek a mentoroknak - A bemutatott darabokat a Nemzeti Művelődési Intézet ezúttal is dokumentálta, fénykép és filmfelvétel is készült a produkciókról. A program szakmai támogatását a Magyar Teátrumi Társaság biztosította a színművész, rendező, drámapedagógus végzettségű mentorok személyében, akik segítették a folyamatokat, a darabválasztástól a szereposztáson át egészen a mű színpadra állításáig. A bükkszékieket Nagy Adrienn, a Gárdonyi Géza Színház színművésze mentorálta és készítette fel az előadásra. A Pajtaszínház programot 2015-ben indította a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság mintaprogramként olyan településeken, amelyeken korábban volt színjátszóköri tevékenység, de aztán elhalt, azonban a lakosság részéről erős szándék mutatkozott ilyen irányú művészeti tevékenység folytatására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!