Program

2022.03.22. 10:33

Régizene koncert Vári-Kovács Emesével Egerben

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kápolnájában március 23-án szerdán délután 17 órakor kerül sor arra a régizene koncertre, melynek szólistája az Egerből elszármazott Vári-Kovács Emese.

Jámbor Ildikó

Vári-Kovács Emese

Forrás: beküldött

Az énekművész jelenleg a Magyar Állami Operaház énekkari művésze, de folyamatosan koncertezik régizenei együttesekben, s időről időre megmutatkozik Egerben. Legutóbb ugyanitt, a kápolnában, s még a járvány előtt, Budapesten a régi Zeneakadémián adtak kamarakoncertet. Tanulmányaiban sokat köszönhet nagynénjének, Pászthy Júliának, de fontos szakmai állomást jelentenek Laki Krisztina, Marton Éva, Nancy Argenta mesterkurzusai is.

Ezúttal a Nők a barokkban elnevezésű programban két különleges zeneszerző műveit adják elő A firenzei Mediciek udvarában nevelkedett Francesca Ceccini, aki a XVII. században kora egyik leghíresebb énekesnőjeként volt ismert, dalait maga szerezte, s az első női operaszerzőként tartják számon. A másik komponista, Barbara Strozzi, aki a gazdag városállam, Velence szellemiségét képviseli, s fogadott lánya volt a librettista Giulio Strozzinak, aki Monteverdivel dolgozott együtt.


 

Az egri hangverseny neves muzsikusai: Várallyay Ágnes zongora és csembalóművész, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett doktori fokozatot, rendszeresen koncertezik külföldön, a Savaria Barokk zenekarral többször fellépett lakóhelyünkön is Vitárius Piroska hegedűművésszel együtt, aki a Savaria Barokk Zenekar koncertmestere, és a Tercina együttes tagjaként is ismert Egerben. A viola da gambát Szabó Zsolt szólaltatja meg, aki rendszeres közreműködője a reneszánsz és barokk fesztiváloknak, a Musica Profana művészeti vezetője. Blockflőtén pedig Molnár Andrea játszik (ő egyébként a Rosella Régizenei Együttes művészeti vezetője).
 

A koncerten - melyet az NKA támogatásával rendeznek - Strozzi és Caccini kortársainak művei is elhangzanak majd. Belépődíjat nem kell fizetni, de adományokkal támogathatják a zenészek munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!