Hét embere

2022.04.22. 20:00

A kitüntetett gyöngyösi könyvesboltos 70 évesen tanult meg salsázni

Molnár Katalin, a gyöngyösi Ady Endre Könyvesbolt vezetője kapta idén a város legrangosabb kitüntetését, a díszpolgári címet jelentő Pro Civitate díjat. A boltvezető immár ötven éve dolgozik a könyvértékesítésben.

Szabó István

Molnár Katalin szerint rendkívül fontos az irodalom, a könyvek szeretete

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Molnár Katalin szülei rendszeres olvasók voltak, a család könyvespolcán sorakozó, ötvenes évekbeli három forintos olcsó könyvtári kötetek szerettették meg vele is az olvasást. Az érettségi után népművelés-könyvtár szakon szeretett volna továbbtanulni, de munkába kellett állnia. A gyöngyösi könyvesboltban kezdett el dolgozni, s a folyamatos szakmai képzések után sorsa eldőlt, a könyvkereskedelemben találta meg a helyét. 

– Az első pillanattól kezdve jól érzem itt magam. Végtelenül szerencsés vagyok, hogy ötven éve könyvek és emberek között lehetek. Nekem itt gyorsan elrepül a nap, a szakmai teendők mellett nagyon szívesen beszélgetek a vásárlókkal, úgy gondolom, könnyen megtalálom velük a hangot. A fél évszázad alatt, persze, nagyot változott a világ. 

A ma embere gyorsan él, azonnal akar mindent, úgy érzi, kevés az ideje. Évtizedekkel ezelőtt több volt a vevő, a pénzben számított forgalom mégis magasabb ma. 

A Pál utcai fiúk kötete például 12 forintba került egykor, ma 2500 forint az ára. A forgalom növekedéséhez azonban az árak emelkedése önmagában nem lenne elég, ha nem olvasnának az emberek. Ma is megvan az a réteg, amelynek életszükséglet a könyv – vallotta Molnár Katalin. 

– Nem értek egyet azzal sem, hogy nem olvasnak a mai fiatalok, mivel sokuk a digitális térben teszi ezt. Három-négy évesen a gyerekek óriási élményként élik meg a könyvekkel való találkozást. Sajnos, a kamaszkor kezdetével eltűnnek a könyvtárakból és a könyvolvasók világából. Rengeteg ifjúsági irodalom van pedig ott, és nálunk a boltban is, ami nekik szól, de csak egy részük marad a könyveknél. Én azért abban bízom, hogy sokan visszatérnek az egyszer már megszeretett könyvekhez – magyarázta. 

– Az olvasást rendkívül fontosnak tartom, mert az ismeret- és élményszerzés mellett a szókincs bővüléséhez, a kifejezésmód választékossá válásához is elengedhetetlen. Ha egy könyvből készült filmet nézünk, az is sokkal jobban érthető az alapjául szolgáló mű ismeretében. 

A könyv nagy varázsa a fizikai valósága is. Naponta legalább két vevő úgy jön be a boltban, hogy először beleszippant az utánozhatatlan könyvillatba 

–mesélte. A könyvesbolt vezetője jó harminc éve könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon szerepel a szerzők beszélgetőpartnereként. 

– A városi televízióban rendszeresen tartott könyvismertetőkkel kezdődött ez a szenvedélyem. Első beszélgetőpartnerem Alföldi Róbert volt anno. Nagyon felkészültem a róla egy akkoriban megjelent könyvből, s úgy éreztem, jól sikerült a program. A dicséretektől még nagyobb kedvet kaptam, az egyik rendezvény hozta a másikat. Az ilyen alkalmak során nekem dedikált művek száma közelíti a százat. A legkülönbözőbb emberekkel ültem a közönség elé, köztük volt Kányádi Sándor, Parti Nagy Lajos, Závada Pál, Ungvári Tamás vagy Spiró György, de beszélgettem például Szörényi Leventével, Böjte Csabával is. Feltöltődést jelentenek ezek az események, de ma már kevesebb szereplést vállalok, mert a felkészülés óriási munka. Hitelesen csak alapos tudással lehet kiállni a közönség elé – emelte ki Molnár Katalin. 

A könyvesbolt vezetője a gyöngyösi szobaszínház előadásaira minden alkalommal eljár. Elmondta, a csupa nagybetűvel írt amatőr színészek testközeli játékától gyakran bennakad a szó a nézőben. Moziba is szeret járni, bár nevetve hozzátette, az általa igazán kedvelt filmek általában alig pár nézőt vonzanak, ugyanakkor hangsúlyozta, ha az ember napja véges is, nem szabad kihagyni a zenei eseményeket sem. Hetvenévesen tanul salsát táncolni. 

– Kezdetben nehezen ment, de a salsa rég a bakancslistámon van. Az unokáim mellett most a tánc az örömforrás. Sosem érzem az életkoromat, ha pedig táncolok, akkor különösen nem – mosolygott. 
Névjegy: 

Született: Hevesvezekényben 1952-ben 
Tanulmányok: a Berze Nagy János Gimnáziumban végzett 1971-ben 
Könyvszakmai képzés Budapesten 1973–1976 között 
Munkahely: a gyöngyösi Ady Endre Könyvesbolt 1972 óta 
Család: két lánya és négy unokája van 
Kitüntetései: Gyöngyös Város Kultúrájáért díj 2017, Pro Civitate díj 2022 
Hobbi: olvasás, színház, mozi, salsa tánc 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!