Bejelentés

2022.04.28. 09:59

Nem vesz részt a Végvári vigasságokban az Egri Vitézlő Oskola

Az Egri Vitézlő Oskola vezetősége nehéz szívvel azt az egyhangú döntést hozta, hogy – 25 év során először – nem vesz részt a Végvári Vigasságokon – jelentették be közösségi oldalukra feltöltött közleményben szerda délután.

Sz. M. L.

Forrás: Egri Vitézlő Oskola/Facebook

Mint írták, ennek az az oka, hogy a Dobó István Vármúzeum kedden forgatókönyvírói pályázatot hirdetett az 1552-es emlékcsatára, és a kiírás a Vitézlő Oskola szerint arra utal, hogy az előadásuk szerzői jogát akarják megkerülni. 

A pályázóknak ugyanis a kiírás feltételei szerint korlátlan és kizárólagos felhasználási engedélyt kell adniuk a Vármúzeum számára. – Mi a két évtized kemény és becsületes munkájával megszolgált jogainkról lemondani nem fogunk – emelték ki. Arra is kitértek, hogy a szerzői jog tulajdonosa feltételeket köthet ki a felhasználási engedélyben. Erről ők nem akarnak lemondani, éppen ezért nem fognak részt venni a pályázaton. Hangsúlyozták, amennyiben a beadott pályázatok bármilyen hasonlatosságot mutatnak az Oskola által készített forgatókönyvekkel, jogi lépéseket fognak tenni.

Felidézték az elmúlt huszonöt éves tevékenységüket, illetve azt, hogy a várvédelem 450. évfordulóján első alkalommal szervezték az emlékcsatát, ami úttörő kezdeményezésnek számított. A Ostrom emlékcsatát aztán később a Végvári Vigasságok fő attrakciója lett. A lehetőségeik azonban egyre korlátozottabbak lettek az elmúlt években, egyedül az Ostrom szerzői joga miatt lehetett tovább vinni a programjukat.

– Idén – Gárdonyi halálának 100., a Vitézlő Oskola alapításának 25. évfordulóján – a Vármúzeum ezzel a pályázatával lényegében kizár minket – ötletgazdákat és szervezőket – az Emlékcsatából. Ha nevezünk és nyerünk, azzal lemondunk a szerzői jogunkról, és semmi beleszólásunk nem marad abba a rendezvénybe, mely nekünk köszönhetően jött létre. Ha nem nevezünk, nos, akkor sem lesz semmi ráhatásunk a programra – fogalmaztak. 

Leszögezték, hogy emlékcsatájukra a Vármúzeum felhasználási engedélyt többé nem kap. Az Ostrom-előadásukat mostantól újra csak saját rendezvényként hajlandóak megszervezni, 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!