Helyismereti gyűjtemények

2022.05.06. 13:36

Országos továbbképzést tartanak a hatvani könyvtárban

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár 2022. május 12-én, csütörtökön Helyismereti gyűjtemények a városi könyvtárakban címmel országos szakmai továbbképzést tart a hatvani Ady Endre Könyvtárban.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A könyvtárak helyismereti tevékenysége során azt a tapasztaljuk, hogy a helyi értékek megismerése iránti igény folyamatos, az erre épülő könyvtári szolgáltatások népszerűsége töretlen. Az elmúlt években elindult és egyre nagyobb szerepet kap a helyismereti dokumentumok digitalizálása, amely egyrészt kiváló alapot biztosít az új szolgáltatások kialakítására, másrészt az erre épülő és használó interaktív felületek, alkalmazások kidolgozására – tájékoztatta portálunkat Szécsényi Orsolya könyvtáros.

Hozzátette, a továbbképzés tematikája a helyismereti gyűjtemények szerepe és azok jó gyakorlatként történő hasznosulása köré szerveződik. A továbbképzés előadói kiemelten a fiatalok helyismereti tevékenységbe való bevonásával foglalkoznak, a résztvevők több jó gyakorlatot is megismerhetnek, amelyekben a fiatalok szerepe jelentős a helyi értékek összegyűjtésében, megismerésében és közvetítésében.

Előadók lesznek:

Bánkúti Gábor történész (Pécsi Tudományegyetem), Fábián Péter könyvtáros (József Attila Városi Könyvtár Dunaújváros), Kukkonka Judit osztályvezető (Somogyi Károly Könyvtár Szeged), Lázár Tünde könyvtáros (Fekete István Könyvtár Tiszanána), Bacsa Tibor helytörténész Hatvan és a Bródy Sándor Könyvtár munkatársai. Köszöntőt mond Horváth Richárd, Hatvan polgármestere.

– Az országos szakmai napon megismerkedünk egy városi könyvtárban található helyismereti gyűjteménnyel, új online helyismereti szolgáltatásokkal: adatbázisokkal, interaktív játékokkal, tanulást segítő és a helyismereti dokumentumokat kiválóan hasznosító alkalmazásokkal – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!