Kultúra

2022.07.12. 19:31

Az orosz után az olasz és spanyol irodalmat is megénekelték a gyöngyösi könyvtárosok

A harmadik klip előtt még pihennek egy kicsit, aztán meglátják, mit hoz a jövő.

Szabó István

Jakab Zsolt (balra) és Szabó Dénes (jobbra) gyöngyösi könyvtárosok

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Portálunk kérésére Jakab Zsolt könyvtáros tekintett vissza a télen született első klip fogadtatására, majd beszélt az új klip születésének körülményeiről.

– Az orosz irodalmat népszerűsítő klipünk a várakozásunkon felül felkapott lett, szerepeltünk az RTL Klubban, a helyi médiákban, de a Magyar Nemzetben is megjelent a klip kapcsán egy cikk az olvasásról. Az ország minden részéről rengetegen írtak, hogy várják az újabb produkciónkat. Óriási szerencsénk volt az orosz irodalom propagálásának időpontjával, mert akkor még nem volt háború. Ha ezzel késünk, talán meg se jelenhetett volna, mert sokan politikai töltetet sejtettek volna mögötte, pedig nem így van. Szerencsére azok, akik megnézték a produkciónkat, túlnyomó többségben nem láttak bele aktuálpolitikát, hanem felismerték a valódi célunkat: az orosz irodalom és kultúra, és egyáltalán, az olvasás népszerűsítésének szándékát. A klippel az a célunk, hogy a műfaj fő fogyasztói, a fiatalok körében is népszerűsítsük a könyvtárat, az olvasást – fogalmazott Jakab Zsolt.

– Öt hónap után sikerült a folytatás, mert azért mi közben dolgoztunk a könyvtárban, a járvány enyhülésével, szerencsére, nálunk is nagy számú rendezvényen kellett helyt állnunk. Szabó Dénes kollégámmal úgy beszéltük meg, hogy a nyár ideális időszak lenne az új kliphez, hiszen akkor születnek a slágerek, na, meg uborkaszezon is van, ilyenkor sokan ki vannak éhezve az újdonságokra. Most is egy, az interneten található, ingyenesen felhasználható alapzenét használtunk. Szabó Dénes írta ennek a dalnak is a szövegét, és a gitárszólamot is ő játssza, és még énekel is. A klipet Berzsényi Gergely forgatta a Credo Media részéről. A helyszínek a gyöngyösi uszoda, a város Fő tere és egy belvárosi kis utcája. Próbáltunk a mediterrán hangulathoz illő háttereket válogatni. Mivel nincsenek tengerpartjaink, a helyi strandon forgatni poénnak is jó volt –  foglalta össze Jakab Zsolt.

A könyvtáros kitért arra is, hogy most azért a spanyol és az olasz irodalom téma, mert a legváltozatosabb műfajaik ellenére a belőlük áradó mediterrán hangulatukkal jól kapcsolódnak a nyárhoz. Mint mondta, nagyon várják a visszajelzéseket, milyen lett az új művük. Kiemelte, szó sincs arról, hogy zenészek, vagy rapperek szeretnének lenni. A jövő terveit firtató kérdésünkre Jakab Zsolt azt válaszolta, hogy mielőtt egy harmadik klip terve szóba kerülne, előbb egy kis nyaralást terveznek a nyári könyvtári teendőik mellett. Azt azért hozzátette, nem tudni, mit hoz a jövő.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!