Civilek játszottak civileknek

2022.10.17. 21:33

A Blaha Színkör elvarázsolta az egri közönségét

Az egri Civil Házban bárki otthonra talál, aki önművelő tevékenységet végez. Vasárnap este amatőr színjátszók léptek színpadra, nagy sikerrel. Lesz folytatás is.

B. K.

Az előadás egyik jelenete

Forrás: Beküldött

„Eccer vót...” címmel fergeteges előadást mutattak be Egerben, a Civil Házban a hevesi amatőr színjátszók vasárnap este. Jelenleg másfél száz szervezet alkotja és élteti a közösséget. A Civil Közösségek Háza mindenkit befogad. 

– A ház koncepciója, hogy nem mi csináljuk a kultúrát, hanem a helyi civilek hozzák azt el. Vagyis bárki, aki önművelő tevékenységet végez, teret, s otthont kap nálunk, ez pedig nem feltétlenül kell, hogy énekes, zenés vagy táncos produkció legyen. Volt már nálunk rengeteg kiállítás, konferencia, szakmai- és műhely munkák is folynak – mesélte Csathó Tibor, az egri Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke, aki szervezetével, s az Egri Civil Kerekasztal tagjaival együtt pályázták meg 2021-ben a házat. 

A napokban egy igazán szórakoztató színdarabot is láthatott a ház falai között az egri közönség ,,Eccer vót…” címmel, melyet több mint százan tekintettek meg. 

Erdészné Turcsányi Katalin, a hevesi Blaha Lujza Egyesület által fenntartott Blaha Színkör darabjainak rendezőjével, közművelődési szakemberrel, egyben drámapedagógussal Nagy Krisztina beszélgetett, aki az est végén a színkör megalakulásáról kérdezte őt. A társalgás részleteit portálunkkal is megosztotta és mi örömmel adjuk közre. 

– A magyar kultúra, a magyar nyelv, s mindezek megosztása másokkal tanárként és népművelőként is fontos számomra. Ezt a drámapedagógia eszközeivel sikerült úgy összekovácsolnom, hogy ebből akár színdarabok is születhessenek. A jelenlegi, lelkes csapatunk egészségügyi dolgozókból és pedagógusokból áll. Heti egy alkalommal próbálunk, bemutatók előtt többször is – mondta el Katalin.  – Három egri játékosunk is van, Koncsos Gergely és Mohácsi Judit pedagógusok, Magyar Zsanett gyógytornász, a többiek pedig Hevesen dolgoznak – tette hozzá. 

A darabok életre hívását a tagok, a családtagjaik és a technikusok támogatják. Hevesen civil szervezetek, magánemberek is segítenek a díszlet elemeinek elkészítésében.

Kiderült az is, hogy a technikus csapat fiatalokból áll. Általános iskolás korukban egy iskolai műsorban segédkeztek Hevesen, s hetedikes koruk óta ők segítenek a produkciókban. Idén már érettségiznek. A próbákat nehéz összeegyeztetni, hiszen mindenki elfoglalt. Munkája, családja mellett igyekszik mindenki időt szakítani a közös együttlétre. 

S hogy miként kerültek Egerbe? Katalin azt mondja, fontosnak gondolták, hogy a megyeszékhelyen is bemutatkozhassanak. Telt ház, hangos taps kísérte a produkciót. 

Katalin tagja a Heves Megyei Közösségszervezők Egyesületének is, akiknek a Civil Házban van székhelye, s az egyesületi gyűléseiket is itt tartják. Ekkor fogalmazódott meg bennük, hogy a Civil Közösségek Házában egy civil színjátszókör tagjainak is helye van.
A vasárnap esti sikerre való tekintettel már biztosak abban, hogy lesz folytatás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!