Gárdonyi 100

2022.10.27. 14:48

Fény derül rég feledett titkokra is a Nagy Nagy Könyv bemutatóján

Gárdonyi Géza: Az Egri csillagok - a Nagy Nagy Könyv bemutatóját október 30-án, fél háromkor tartják az egri városháza üvegtermében.

M. H.

Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regénye Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb műve. Az általános iskola 6. évfolyamán kötelező olvasmány, a harcok helyszíne – az Egri Vár – Nemzeti Emlékhely.

A Gárdonyi Emlékév tiszteletére a Bródy Sándor Könyvtár és a Dobó István Vármúzeum pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumához, „A falak ereje nem a kőben van…” Gárdonyi Géza és az Egri csillagok címmel. 

A pályázat egyik részeként a szerző életében megjelent Egri csillagok négy kiadásának szövegváltozatait egy kötetben jelentette meg a két intézmény. A kötet megjelentetésével az Egri csillagok szövegváltozatait szeretnénk megismertetni a nagyközönséggel és azt a tényt, hogy az író a saját maga által kialakított elvek szerint fejlesztette egyik kiadásról a másikra a regény szövegét.

A most megjelent reprezentatív kiadványban olvashatjuk a regény 1901-es Légrády Testvérek, valamint az 1905-ös, 1909-es és az 1913-as Singer és Wolfner által megjelentetett kiadásait. A kötet végén Keller Péter és Nagy János Ádám tanulmányát találjuk. Ebben beszámolnak arról az informatikára épülő technológiáról, amelynek segítségével mondatról mondatra hasonlították össze A Nagy Könyv négy kiadásának szövegeit. A tanulmányban olvashatunk az Egri csillagok születéséről, az író életében megjelent kiadásokról, a szövegváltozatok korábbi elemzéseiről, az író szövegmódosításairól és az összehasonlító technológia lehetőségeiről.

Az október 30-i kötetbemutatón az érdeklődők előadást hallhatnak Turay Zoltán könyvtáros tolmácsolásában az emlékév során beszerzett idegen nyelven megjelent Gárdonyi-művekről. Előadást tart Keller Péter, Gárdonyi dédunokája, Dr. Lilik István közösségi lektor és Tőzsér Istvánné és Dr. Ringert Csaba, a két intézmény igazgatója ismerteti a könyv létrejöttének körülményeit. A bemutatón részletek hangzanak el a kötetből Babócsai Réka, Poczik Andrea, Tóth Levente és Zádori Szilárd színművészek tolmácsolásában. Közreműködik az Egri Csillagok Népdalkör.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!