Díszelőadás

2022.10.31. 17:01

Gálaműsorral zárult a Gárdonyi 100 Emlékév az egri Gárdonyi Géza Színházban + fotók

Zenés, irodalmi és táncos műsort rendeztek Gárdonyi Géza halálának századik évfordulóján.

T. B.

Az egri szimfonikusok előadása a gálán Szabó Sipos Máté vezényletével

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Gárdonyi 100 Emlékév záróakkordjaként az író halálának századik évfordulóján a Tükörképek című gálaműsorral tisztelegtek az író munkássága előtt. A Gárdonyi Géza Színházban tartott műsor alkalmával elhangzott, az író dédunokája szerint nem a halált, hanem az égi születésnapot kell ünnepelni.

Minczér Gábor, Eger alpolgármestere rövid köszöntőjében elmondta, ez az emlékév koronája. Megismételte a korábban az ünnepi koszorúzáskor elmondott gondolatait, hogy mit köszönhet Eger Gárdonyi Gézának. Sokak szerint a mai Eger nem létezne az író nélkül. Ha nem költözik ide, nem szeret bele a városba és nem kutatja a vár múltját, nem írja meg az Egri csillagok című regényét, akkor egy más, szegényebb Egerben élhetnének. Gárdonyi Géza hagyatéka az, hogy az egriek óvják, védjék, gyarapítsák a város értékeit. A városban élők sokszínűek, ha összefognak, maradandót tudnak alkotni.
Az emlékév alkalmával sok program volt a városban, a kikapcsolódást, szórakozást jelentő koncertektől kezdve a komolyabb kulturális, művészeti eseményeken át a tudományos konferenciáig, könyvbemutatóig. Megköszönte mindenkinek, akik ennek megszervezésében, megrendezésében részt vettek.

A gálaműsor két részből állt, az elsőben főleg a zenéé és az irodalomé volt a főszerep. Elhangzottak próza- és versrészletek, a zenéket pedig úgy válogatták össze, hogy fölidézzék azt a korszakot, amelyben Gárdonyi Géza élt, és elhangzottak zeneművek azok közül is, amelyeket az író szeretett. Gárdonyi ugyanis szerette a dalt, a nótát is. Ellenpontozták Gárdonyi kritikus szemléletét, megidézték transzcendens vízióját, de problémáit is az ország helyzetével. A második részben a táncművészet kapott főszerepet, a GG Tánc Eger adott elő részleteket bemutatóikból.
A Gárdonyi Géza Színház november 11-én mutatja be darabját Gárdonyi Géza Isten rabjai című művéből.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!