Versműsor

2022.11.04. 13:27

„Uram, ím gyötrődöm a földön...” – Jónás Zoltán irodalmi estje az ember örök útkereséséről

Jónás Zoltán irodalmi estjeinek van egy jellegzetes vonásuk: a mély gondolatiság.

Jónás Zoltán ezúttal is választ keresett a létünkkel kapcsolatos kérdésekre, Farkas Emese énekével tette még hangulatosabbá a műsort

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Az a szellemi hozadék, ami az immár hagyományosan igényes összeállításokban idézett írók, költők műveiből sugárzik, s ami a nívós előadóművészi tolmácsolás révén értékes lírai örökségként leülepszik, majd tovább érlelődik bennünk. Így volt ez egyebek között a korábbi Sütő-, illetve az Ady-emlékest alkalmával, s így volt ez most is, amikor a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár irodalomkedvelő közönsége elé állt csütörtökön a „Mindennapi fohászaink” című műsorával.

Az ismert előadóművész gonddal válogatott, nagy formátumú – négy hangulati részre tagolt – összeállításának apropóját az adta, hogy olyan időket élünk, amikor szólni kell a létünkről, szülőföldünkről, jövőnkről és nyelvünkről. Az utóbbiról különösen azért, mert három elismert nemzetközi szakember a világ legértékesebbnek tartja a magyar nyelvi kincset, mi pedig lassan tönkretesszük, nem vigyázunk rá eléggé. Ebbe a gondolati keretbe illeszkedtek neves költőink – Áprily Lajos, Bartalis János, Dsida Jenő, Gál Éva Emese, Kabós Éva, Kányádi Sándor, Kiss Jenő, Kovács András Ferenc, Markó Béla, Pilinszky János, Reményik Sándor, Szabódi László és Tamás Tímea – most idézett gondolatai. Üde színfolt volt, hogy vallomásaik mellett helyet kaptak a nemrég elhunyt helyi költő, Dsupin Pál lírai sorai is. Továbbá azok a széki és moldvai népdalok, amelyeket – Balogh Ágnes sajnálatos balesete miatt – ezúttal a parádi dobós gimnazista, Farkas Emese szólaltatott meg gyönyörűen szárnyaló hangján.

A műsor az ember életútjának a megértéséről szól, a költők a világban való létünkről vallanak, mintegy választ keresve az ezekkel kapcsolatos kérdésekre. Szó esik a hitről, ezen belül a magyarságunkba vetett hitünkről, a belső békénk iránti örök vágyunkról – vagyis: mindennapi fohászainkról. Benne az örök, s a vállainkon cipelt terhekkel nehezített útkeresésről, amelyről olyan jelképesen vall „Ez egy olyan idő című versében Bartalis János: „Uram, ím gyötrődöm a földön…”

Jónás Zoltán irodalmi műsorát a november 8-án a gyöngyösi városi könyvtárban, illetve 11-én az egri Dobó István gimnáziumban tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!