Írófejedelem

2022.12.20. 10:06

Mezőkövesd is emlékezett Gárdonyi Gézára

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából irodalmi estet rendeztek Mezőkövesden.

HEOL

Szíki Károly (balra) és Daragó Károly

Forrás: Heti Hang Szóró

Karácsonyi ajándéknak szánták, karácsonyi ajándék lett belőle. Az egri könyvtárban bemutatott Gárdonyi-est után elérkezettnek látták a mezőkövesdi kultúrlovagok, hogy ott is rendezzenek egy Gárdonyi-estet, az írófejedelem halálának 100. évfordulóján. Mindezt Mezőkövesd egyetlen, még talpon maradt helyismereti magazinjának, a Kaptárkövek karácsonyi számának bemutatásával egészítették ki. A Kaptárkövek irodalmi lap, közel áll Gárdonyi Géza szellemiségéhez, így nem volt semmi idegen hatás, amiért a kettőt ne lehetett volna egy estén egymás mellé rendelni.

A média élénk figyelemmel kísérte, így mindazoknak, akik nem tudtak megjelenni ezen az ajándék-esten, a helyi televízió és sajtó lehetőséget biztosít az est történésének megismerésére.

December 16-án Mezőkövesden, a Gépmúzeum előadótermében kigyúltak a gyertyák és emelkedett lélekkel vallottak az előadók Gárdonyi Gézáról. Szíki Károly író, Arany Érdemkeresztes színművész, nemzetőr ezredes az általa színpadra írt Ábel és Eszterből néhány jelenetet hozott a kövesdi matyóknak, melyben társa, az Esztert alakító Kissné Dudás Mária volt. Daragó Károly játszotta a Gárdonyi-dalokat, s hegedűt ragadott a téli hangulathoz illően Szedresi István is, aki a Korcsolya-keringőt játszotta el.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Matyóföld utazó nagykövete, a kiváló borgazda, Dusza Bertalan és az állami kitüntetett orvosnő-író, Árvai Judit, és a templomi freskók mestere, Köteles István, aki jelenleg Budapesten  Básti Juli színművésznő felkérésére munkálkodik. A karácsonyi szentekhez illően ő kerékpáron érkezett a hűvös kövesdi estén a rendezvényre, mert jelen szeretett volna lenni a Sebe Imre és Dusza Bertalan borászok által rendezett fogadáson.

Jó volt magyarnak lenni ezen az esten Matyóföldön!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!