Vallás

2022.12.22. 17:22

Új ruhát kapott adventre a szentkúti Mária, ez már a 25. öltözete a csodatevő kegyszobornak

Már huszonhárom éve készít ruhákat és szolgál Szűz Máriának a nemzeti kegyhely kegyszobrának öltöztetője, az Ipolytarnócon élő Varga Ottóné, Magdolna, adta hírül portálunknak eljuttatott közleményében Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely szóvivője.

Varga Ottóné Magdika, a Szűzanya szobor öltöztetője, varrónő

Forrás: Knap Zoltán / BORS

Fotó: Knap Zoltán

Dancsok Regina azt is elárulta: egy hónapig is tart, amíg a nagy gondosságot, precizitást igénylő kézimunka elkészül. Ilyenkor Varga Ottóné, Magdolna félreteszi munkáját, vagyis a menyasszonyi ruhák varrását és napi nyolc-tíz órában a Szűzanya, valamint a kezében lévő kis Jézus különleges, a liturgia színének megfelelő öltözetét készíti.

– A ruhaváltások alkalmával a férjemmel kocsiba ülünk és Ipolytarnócról, ötven kilométerről Szentkútra utazunk – mondta el a közleményben Magdolna. – Egynapos a munka, a kegyszobrot kivesszük a helyéről. A karja levehető, így tudjuk ráadni az új ruháját, amelyek egy része szekrényben, a másik része pedig a kegyhely fogadóépületének kiállítótermében található.

A 67 éves varrónő nemcsak a ruhákat, hanem a bazilika terítőit is elkészíti ezekre az alkalmakra, így az egész templomot díszbe öltözteti. Mindezt teljes odaadással, szolgálatból teszi 23 éve. Legközelebb Ferenc pápa tiszteletére tervezi új ruhát varrását: Magdolna bízik benne, hogy a nemzeti kegyhelyre is ellátogat a Szentatya.

Az adventi ruha
Forrás: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

A kegyszobor Nógrád megyében, a mátraverebély-szentkúti bazilikában található, a kegyoltáron. Szűz Máriát ábrázolja, jobb oldalán a kis Jézussal, balkezében jogarral. Hársfából faragott, barokk alkotás a XVII. század végéről. Öltöztethető szobornak készült, a jobb karja kivehető, mert az öltöztetést másképpen nem lehetne megoldani. Mindkét szobor fejét korona ékesíti. A kifogástalan állapotban lévő kegyszobrot az elmúlt évszázadok alatt rovarkárosodás nem érte. A szobor talapzatának alsó felületén latin felirat található: „STATUA MIR. VERA.” Jelentése: „Ez valóban csodatévő szobor.” 

Készül a díszítés a ruhán
Forrás: Mátraverebély-Szentkút Kegyhely

Zarándokok tízezrei keresik fel minden évben a kegyhelyet és a szobor előtt imádkozva kérik a Szentkúti Szűzanya közben járását mindenféle bajban, betegségben. Sokan hálaadásuk jeleként zarándokolnak el, hogy megköszönjék a meggyógyulásukat, az imájuk meghallgatását.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!