Születésnap

2023.02.25. 17:55

George Harrison 80 lenne, az egri múzeum filmmel emlékezik a Beatles legfiatalabb tagjára

George Harrison azt vallotta, minden várhat, csak Isten keresése és egymás szeretete nem.

Sz. Sz. I.

George Harrison

Forrás: Shutterstock

Fotó: Frank Apthorp/Daily Mail/

George Harrison világhírű brit zeneszerző, zenész, énekes, producer 1943. február 25-én született Liverpoolban.

Az Egri Road Beatles Múzeum így emlékezett meg a születésnapról: Mivel a sajnos a jelenlegi rezsidíjak miatt kénytelenek vagyunk csak márciusban kinyitni, nem tudtunk összejövetelt szervezni George szülinapjára. Azért, hogy ne maradjon ki senki az ünneplésből, fogadjátok el a 80+ perces filmösszeállításunkat, amit a honlapon nézhettek meg. https://beatlesmuzeum.hu/gh80 Jelszó: darkhorse80

George Harrison elsősorban úgy ismert, mint a mai zenetörténet minden bizonnyal legnépszerűbb és legnagyobb hatású zenekarának, a Beatlesnek a szólógitárosa. Zenésztársa, Paul McCartney elmondása szerint, amikor a stúdióban megmutatták a dalok alapjait a csapatnak, a könnyed játékú, találékony, elkötelezett ritmus- és szólógitáros George szinte reflexből olyan riffeket és szólamokat adott hozzá a dalokhoz, amelyek megadták nekik az összetéveszthetetlen Beatles-hangzást, és amelyek később nagyban hozzájárultak a dalok felejthetetlen dallamvilágához.

Még a Beatles tagjaként kezdett érdeklődni az indiai zene és a hinduizmus iránt. Később ez az érdeklődés és a meditáció Harrison magánéletének és zenéjének szerves részévé vált. Az együttes 1970-es feloszlása után kezdett szólókarrierbe, maga mellé gyűjtve a korszak legismertebb brit zenészeit, s többször is hatalmas sikert elérő hanglemezeket adott ki. George Harrison szervezte az első nagyobb jótékonysági koncertet The Concert for Bangladesh címmel, amit 1971. augusztusában tartottak New York-ban. Harrison érdeklődött a filmipar iránt is, kilencvenes évek elejéig producervállalatot működtetett. 

A 2001. november 29-én bekövetkezett halála után a családja a következő nyilatkozatot tette közzé: Úgy hagyta el a világot, ahogy élt: bízva Istenben, nem félve a haláltól, nyugalomban, családja és barátai körében. Gyakran mondogatta, hogy "minden várhat, csak Isten keresése és egymás szeretete nem".

2004-ben George Harrisont a Rock and Roll Hall of Fame tagjává avatták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!