Találkozó

2023.04.30. 19:13

A magyar tanítóképzés neves tudósára emlékeztek a prepás baráti kör tagjai

Szakmai tekintély volt, aki halk szóval is tudott meggyőző lenni – emlékeztek egykori tanítványai dr. Somos Lajosra, akinek pedagógiai elvei napjainkban is helytállóak.

Rubóczky Andrásné a féltve őrzött tablóképpel emlékezett egykori tanárára

Forrás: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

„Vannak olyan jelentős, integratív személyiségek, akik kimagasló szakmai tudásukkal, szimpatikus személyiségükkel, emberi tulajdonságaik révén érvényesülnek. Hálásan emlékezünk rájuk, mert tudásunk egy részét nekik köszönhetjük. Ilyen személyiség volt dr. Somos Lajos, a XX. századi magyar tanítóképzés tudósa, mestere” – ezzel a gondolattal nyitotta meg Osváth Péter elnök az Egri Tanító- és Tanárképző Öregdiákok Baráti Körének azt a programját, melynek keretében egykori tanítványai elevenítették fel a tudós pedagógus életútját.  

 Csabai Attiláné a férjet és dr. Somos Lajos utolsó találkozásakor készült fényképet hozta magával
 Forrás: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

Elsőként Elek Menyhért alelnök mutatta be azt a Tudós tanárok – tanár tudósok sorozatban megjelent könyvet, amelyet az érseki tanítóképző tanára, igazgatója, majd a későbbi tanárképző főiskola tanszékvezetője, illetve igazgatóhelyettese tiszteletére adtak ki. A szakmai életút ismertetése után Somos Lajos két lánya, Karczag Szilárdné és Patkó Györgyné számos érdekes családi történetet osztott meg a baráti kör tagjaival. Az 1989-ig több mint három évtizeden át a Szilágyi Erzsébet gimnáziumban tanító Karczag Szilárdné egyebek között elmesélte, hogy egykori képzős diákként a Gárdonyi gimnáziumnak abba az osztályba került, amelyikben az édesapja magyart tanított nekik. 

– Mindig nagyon-nagyon felkészültem az órákra, nehogy miattam restelkednie kelljen – mondta, majd hozzátette, társai is nagyon tisztelték az édesapját, aki később az egyik osztályban tanítási gyakorlatot is vezetett. Valamennyien azt az örök érvényű útravalót kapták tőle, miszerint úgy kell tanítaniuk, hogy abban mind nekik, mind a tanítványaiknak örömük legyen, ez viszont komoly szakmai felkészültség nélkül nem megy.

Az emlékezők között volt Rubóczky Andrásné is, aki összesen harminchat évet töltött a katedrán. A besenyőtelki tanárnőnek 1949 és 1951 között Somos Lajos volt az osztályfőnöke az akkor a Gárdonyi gimnázium épületében működő, Egri Állami Tanítóképző Intézetben, s ezt az az egykori gárdonyis tabló is megörökítette, amelyet magával hozott erre az alkalomra. 

A baráti kör tagjai ezt követően a Líceum első emeletén annál a vitrinnél sorakoztak fel, amelyben a neves pedagógussal kapcsolatos relikviákat őrzik. Itt egyebek között az egykori tanítvány, Csabai Attila özvegye beszélt arról, hogy a korábban iskolaigazgató férje milyen híven követte és alkalmazta Somos Lajos pedagógiai módszereit.

 A prepa-napra készülnek az öregdiákok

 Az öregdiákok baráti köre találkozóján bemutatkozott az összetartó közösséghez két újonnan társult pedagógus, Bárdos Alfonzné és dr. Rák Sándorné. Ezt követően a közelgő idei prepa-napi ünnepségről esett szó, amikor is várhatóan huszonöt ma már nyugdíjas tanító és tanár veheti majd át a pályán eltöltött évtizedeket elismerő díszoklevél különböző fokozatát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!