Kiállítás

2023.04.21. 19:52

A népviselet kortalan, s van helye a mai divatban is, hangzott el az egri konferencián

Régi és mai menyasszonyi ruhákról, valamint a szűrhímzésről tartanak konferenciát a Bartakovicsban.

T. B.

Gyönyörű ruhákat tekinthettek meg az érdeklődők

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület (HMNE), és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ismét megrendezi a Viseletek régen és ma című XII. Országos Viseletkonferenciát és kiállítást. A pénteki megnyitón Kiss István, a HMNE elnöke elmondta, 38 egyéni kiállító és két alkotócsoport munkái láthatók a Bartakovics közösségi házban.

Farkas Attila egri alpolgármester méltatta a népművészek értékteremtő munkáját, amely nem csak fizikai érték, hanem formálja, őrzi az identitást. Az alkotók a tudás átadásában is jeleskednek, hogy a következő generációkat is közelebb hozzák a népművészethez.

Sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke nagy köszönetet mondott a korábbi és jelenlegi szervezőknek, hogy már 12. alkalommal rendezik meg a kiállítást és konferenciát. Azoknak is köszönetet mondott, akik hittek benne, hogy a hagyományos viseleteknek van helyük a mai divatban, erre sok jó példát látni a kiállításon is. Ezek a viseletek elhozták az egyedi ruhák divatját. Kellett hozzá hit, munka, pályázat és konferencia is, ahol feltöltődnek, inspirálódnak az alkotók. És kellettek képzések is, hiszen látszott, vannak technikai gondok. Mint mondta, vannak, akik példái a viseletkultúra jellegzetességeinek, hiteles, modern, kortárs megjelenítéseinek. A hagyomány divatja azonban meghozta a hatásvadász, a hagyományos kultúra szellemiséggel mélyen ellentétes ruhák özönét, amelyek elárasztják a médiát.

Kiemelte, a rekonstrukció mellett meg kell teremteni a mai modern nő (és férfi) számára hordható, variálható ruhatárat, ez lehet a jövő útja. Példákat sorolt, hogy mennyire aktuálisak ma is például egyes 1970-es években tervezett hímzett ruhadarabok, ezek kortalanok, évtizedek múlva is hordhatók. Ennek kulcsa a hitelesség, a mívesség, ami együtt jár a folyamatos tanulni vágyással, elkötelezettséggel.

Gyönyörű ruhákkal készültek
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A kiállításra rátérve kifejtette, annak egyik témája az ünnep, a menyasszonyi ruhák, a vőlegény viselete, illetve a papoké. Régen fekete volt a menyasszonyi ruha, ilyenből kövesdi matyó és debreceni van kiállítva, míg fehérből viski, illetve vajdasági. Vannak höveji, rátétes hímzéses és zoboraljai hímzéses modernebb vonalú menyasszonyi ruhák is a kiállításon. A papi viseleteknél szerinte szoktak problémák lenni. Ezután fölsorolta és megdicsérte az egyes alkotókat, csoportokat, amelyek újításokat is bemutattak. Méltatta Torba Ildikó szűrrátétes alkotásait, aki megújította a műfajt, hiszen ezeket a mintákat manapság szűrökön használták, illetve a ruhákon való alkalmazásuk megakadt az 1960-as években.

Kiss István a megnyitó végén felhívta a figyelmet arra, hogy három templomot rendeztek be, katolikust, reformátust, illetve a természet katedrálisát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!