Életfa

2023.04.09. 18:23

Az életet ünnepelték húsvét vasárnapján Gyöngyöstarjánban + fotók

Az Életfánál elhelyezték a tavaly született gyöngyöstarjáni kisgyermekek névsorát.

Sz. Sz. I.

Életfa szentelés és húsvéti mókázás a Garagulya gólyalábas társulattal

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyöstarjánban 2019 húsvét vasárnapja óta hagyomány, hogy az előző esztendőben a faluban született gyerekek neve felkerül egy táblácskán a Életfát körülölelő kerítés egy-egy pillérére. Tóthné Kiss Ildikó, a Világos Szándékkal Gyöngyöstarjánért Egyesület elnöke elmondta portálunknak, hogy ezzel szeretnék a községükben a legkisebb gyermekeket köszönteni a falumúzeum udvarán ültetett fánál

– Ez számukra akkor is kötődést jelent majd a szülőfalujuk iránt, ha esetleg az életük során később máshová költöznek. Egy közösség jövőjének a kulcsa azoknak a szülőknek a kezében van, akik vállalják azt, hogy gyermeket hoznak erre a világra, felnevelik azt. Azért ültettük az Életfát, és gyűlünk köré minden húsvét vasárnapon, hogy azokat a szülőket ünnepeljük, akik vállalják az életet – részletezte Tóthné Kiss Ildikó.

A gyöngyöstarjáni születésű Ötvös András nyugállományban lévő római katolikus tb. kanonok az ünnepségen arról beszélt, hogy húsvét vasárnapja az élet ünnepe. 

– Az Isten megteremtette a világot, majd az embert, de a törvényt is adott, hogyan éljen az ember. Rábízta az emberre, hogy elfogadja ezt a törvényt vagy sem. Az ember nem fogadta el, mert úgy gondolta, maga is tudja az életét irányítani úgy, hogy az kiteljesedjék. Ez a világ rendjének megromlásához vezetett. Amikor Isten látta ezt, elküldte a Fiát valóságos emberként, hogy megjavítsa a világot. Jézus kijelentette, hogy az Isten az életet azért adta, hogy az létezzék.  Az az élet, amit az örökkévalóságban akar az Isten nekünk adni, már itt a földön elkezdődhet, ha az ember akarja és keresi életében a jó megoldásokat, ha Isten szerinti életet próbál élni. Mindenkinek lehetősége van, hogy Istentől fogadja el az életet, vagy különféle elgondolásokat talál ki. A különböző életfelfogásokban megtalálhatjuk az igazat, de a hamisat is. Az Életfa egyértelműen jelen van a Bibliában. Szükséges, hogy az életet vállaljuk. Ma sok ember az életet csak minimálisan akarja vállalni. A mai nap az életet tanítja számunkra, fogadjuk el ezt a tanítást – emelte ki a tiszteletbeli kanonok, Ötvös András.

Ezután a 2022-ben a községben született hét kislány és kilenc kisfiú neveit tartalmazó táblácskát az édesapák közösen helyezték el az Életfánál, Ötvös András pedig megáldotta és megszentelte azt. Az ünnepség után a jelenlévők a Garagulya Gólyalábas Társulat műsorát láthatták - kalács és bor mellett. Majd a művelődési házban a Varnyú Rita vezette húsvéti tojásfestésen vehettek részt, a táncos lábú érdeklődők pedig Balog Edina és zenekara révén táncházban vigadhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!