Beruházás

2023.05.31. 17:23

Átadták a megújult Orbán házat Szilvásváradon, kovácsműhelyt is berendeztek + fotók, videó

A település legidősebb épületcsoportját fölújították és kiállító, ifjúsági komplexummá alakították.

Tóth Balázs

Szerdán megnyílt a felújított Orbán ház

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Átadták a felújított Orbán házat és a hozzá kapcsolódó komplexumot Szilvásváradon. Az önkormányzat 384 ezer eurónyi európai uniós támogatásból, Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési pályázatból vitte végig a beruházást, de emellé a tervezettnél több önerőt, 25-30 millió forintot is hozzá kellett tenniük.

Szaniszló László polgármester elmondta, a tájház korábban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, majd a Dobó István Vármúzeum kezelésében volt, múzeum működött benne, majd a 2000-as években a község hasznosította, cserépedény kiállítást rendeztek be benne, 2008-2009-től kezdve pedig megtöltötték élettel. 2018-ban gondoltak merészebbet, s végül a Via Carpatia Egyesülettel kezdtek együttműködésbe, akik megtalálták a pályázathoz gombaszögi partnerüket. Gombaszögön az Andrássy kastélyt újította föl egy helyi egyesület és egy vállalkozás egy hozzá tartozó másik régi épületben kávézót, s szálláshelyet nyitott.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szaniszló László a beruházásról részletezve kifejtette, a pályázati pénzből fölújították az Orbán házat és a hozzá tartozó két melléképületet, egyikben jegypénztár, másikban kovácsmúzeum és agyagozó foglalkoztató található. Régen állt egy csűr is az udvaron, amelyet már korábban elbontottak, ennek helyére épült egy a környezetbe illeszkedő új csűrépület, amely kiállításoknak és rendezvényeknek is otthont ad. Csinosították az udvart, hátul pedig őstörténeti kiállítást rendeztek be, több korszak jellegzetes épületeit, felszereléseit ismerhetik meg a látogatók. A hat állomásból álló őstörténeti tárlatot Regős József, az újabb kori helytörténetit Gál Árpád mutatja be az érdeklődőknek, mindketten szívügyüknek tekintik a helytörténeti kutatásokat. Szaniszló László elmondta, bevontak egy vállalkozót is a pályázatba, a kalandparkot, ifjúsági szállást működtető Hegyvidék Outdoor Kft. egy jurtatábort létesített a szomszédos telken.

Orosz Örs, a gombaszögi partner, a Sine Metu elnöke kifejtette, ők az egykori Andrássy kúriát újították föl, amelyről így kiderült, nem 250, hanem 500 éves és az egykori pálos kolostor gazdasági épülete, malma lehetett egykor. A berendezett kiállítás hamarosan megnyílik. Partnerük, a Hamelli kertészet tulajdonosa a közeli intézőlakot tette rendbe és szálláshelyet, kávézót alakított ki benne. Orosz Örs kifejtette, nyári fesztiváljuk a legrégebbi múltra visszanyúló hasonló rendezvény Szlovákiában. Adottságaik hasonlóak Szilvásváradéhoz, de turizmusuk még elmarad tőle.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Horváth László országgyűlési képviselő a magyar-magyar összefogást méltatta, reméli, hogy határon belül is lesz hasonló. Kifejtette, a múlt értékei nem fagyott információk, élet költözik bele. Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója elmondta, tíz éve tevékenykednek, felhívják a pályázatokra a figyelmet. Itt négyen kötöttek partnerséget és 1,5 millió eurót nyertek, megérte rászánni a pár évet a beruházásokra, most kezdődik egy új szakasz, ezeket megtöltik látogatókkal.

Az átadót követően emlékfát ültettek a már elhunyt Pelcz Zoltán szobrász, keramikus tiszteletére, valamint időszaki kiállítás nyílt az Orbán házban Debreczeni Zsóka és Pelcz Zoltán kerámiáiból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában