Előadás

2023.05.17. 12:25

Hitről, észről és a szív bizonyosságáról az egri egyetemen

Dr. Vik János előadásával folytatódott A hit és az ész dialógusa tudományos eseménysorozat. A Babes-Bolyai Tudományegyetem habilitált egyetemi docensének témája A kritikai gondolkodás szerepe a hittudomány mai művelésében volt.

M. H.

Konferencia az egri egyetemen

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

A teológiának, azaz a hittudománynak legalább annyi köze van az emberhez, mint Istenhez – húzta alá elöljáróban dr. Vik János – írja az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem honlapján. A Babes-Bolyai Tudományegyetem habilitált egyetemi docense előadásában kitért rá, amikor a kereszténység államvallássá lett, az egyházatyák felismerték, szükség van a kritikai gondolkodásra. Ám a szó ez esetben nem ítéletet, hanem megkülönböztetést jelent. Elkezdték tehát racionális eszközökkel keresni az igazságot, például, hogy mi az igazság abból, amit a Szentírás tartalmaz, s ezáltal a tudomány módszerével megalapozni és megvédeni a Biblia igazságát.

Beszélt arról is, hogy míg a középkorban meghatározó volt az isteni világrend tudata, azaz az emberek nem tudtak elképzelni Isten nélküli világot, a modern kor emberének új tapasztalata már egészen más volt, ami súlyos következményekkel járt a hit és a teológia számára. Jelesül, hogy a hit magától értetődése megingott, megkérdőjelezhetővé vált. Dr. Vik János kiemelte: a teolgóia nem tudott reagálni a természettudományos eredményekre, Galilei, vagy Darwin megállapításaira. Hozzátette: azóta már létezik kritikai teológia, a hittudomány is azt állítja, ezek az ellenvetések és kérdésfelvetések jogosak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!