Bródy Emlékév

2023.07.22. 11:26

A nevét viselő egri könyvárban is megemlékeztek Bródy Sándor születésének évfordulójáról

Koszorúzással és egy vándorkiállítás megnyitásával emlékezett pénteken délután Egerben a Bródy Sándor Megyei és Városi könyvtár névadója születésének 160. évfordulójára. Az esemény egyúttal a bibliotéka által meghirdetett, az író 1924. augusztusában bekövetkezett halálának 100. évfordulójáig tartó Bródy év első rendezvénye.

Sike Sándor

A könyvtárban is megemlékeztek

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Egerben 1863. július 23-án született író kacsaparti – ma már Bródy Sándor utcának nevezett – szülőházánál tartott péntek délutáni koszorúzáson és megemlékezésen dr. Bartók Béla, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egyetemi docense tartott beszédet. Ezt követően a könyvtár Kossuth utcai épületében, a Nagypréposti Palotában – Szécsényi Orsolya, a bibliotéka helyismereti gyűjteményének munkatársa moderálásával – tartották meg a Téged az Isten jókedvében teremtett, Bródy Sándor címet viselő kiállítás megnyitóját.

A kiállításmegnyitó vendégeit Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a megyei és városi könyvtár vezetője köszöntötte. Az igazgató asszony szavait követően három szakmai előadást hallhattak az érdeklődők: dr. Cséve Anna főmuzeológus (Petőfi Irodalmi Múzeum), dr. Kusper Judit, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem intézetigazgatója és Kurta Zsuzsanna irodalomtörténész osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

Turay Zoltánt, a könyvtár helyismereti gyűjteményének munkatársát a péntek délutáni, a 160 éve született névadó szülőházánál tartott koszorúzást megelőzően kérdeztük a Bródy emlékév apropóján. A szakember emlékeztetett arra, hogy számukra a kezdet az volt, hogy 1988. június 2-án felvette a megyei könyvtár Bródy Sándor nevét.

– Ha az Egerben élők visszaemlékeznek rá, volt egy Bródy mozi. Régebben a mostani Bartakovits Béla Művelődési Központban, utána pedig a "Rossztemplomban" működött. Aztán elnevezték a régi Kacsapart utcát – ahol a szülőház is van – Bródy Sándorról. Talán ez a kettő volt a városban, s így lépett be a könyvtár 35 éve, amikor is felvette az író, publicista nevét – fogalmazott.

Turay Zoltán szerint onnantól kezdve egyfajta küldetés is az, hogy a könyvtár ne csak szimplán viselje ezt a nevet, hanem valamilyen úton, módon őrizze, sőt tovább vigye azt a hagyományt, amit Bródy, akár mint publicista, akár mint író, vagy közéleti személyiség életében vitt. S akkor még nem beszéltünk a fiairól, illetve az ő unokájáról, Alexander Bródyról, aki az elmúlt évben hunyt el. Pont az ő segítségével került, ebben az évben, februárban a teljes Bródy hagyaték a Bródy könyvtárhoz.

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a Bródy Sándor Vármegyei és Városi Könyvtár igazgatója és Kelemenné Csuhay Zsuzsanna, a Bródy Sándor Vármegyei és Városi Könyvtár szolgáltatási igazgatóhelyettese a megemlékezésen
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az elmondottak komoly alapot nyújtottak, ami alapján – egyrészt 1863-ban, 160 éve született július 23-án, illetve 1924-augusztusában halt meg – e két időpont között megtartják a Bródy évet, s megpróbálják tartalommal megtölteni. Az első esemény, az emlékév megnyitása most van itt Egerben. Egyrészt előző nap, csütörtökön felmentek Budapestre az író Kozma utcai izraelita temetőben lévő sírjához, megkoszorúzták. Ma pedig átnyujtják a nagyközönségnek azt a kiállítást, ami jóval több, mint a 150. évfordulón, 2013-ban bemutatható volt.

– Most olyan hagyatéki anyag is a rendelkezésünkre állt, és egy olyan segítség Kurta Zsuzsanna irodalomtörténész személyében, aki már 20 éve foglalkozik a Bródy hagyaték feldolgozásával, gondozásával, ami korábban nem volt. Ezért most egy hagyományos kiállítás nyílik az egri könyvtárban, de vándorkiállítás lesz, ami utazik aztán a Kárpát-medencében, ugyanúgy mint a Gárdonyié. Már most itt beszélgettünk a rendezvényre érkezett felvidéki társainkkal, oda is elkerül majd, illetve magyarországi városokba, de az sem lehetetlen, hogy Erdélybe is utazik majd a vándorkiállítás – mondta a gyűjteményi munkatárs.

Elárulta azt is, hogy szeretnék az Agria egy speciális számát megjelentetni majd novemberben, ami az író, publicista, közéleti ember Bródynak lesz szentelve. A következő években, talán évtizedekben nekikk az az egyik munkájuk lesz, hogy ami eddig rejtve volt Bródy Sándort illetően, az most előkerüljön, napfényre kerüljön.

– Maga Bródy is azt nyilatkozta, hogy "... csak azt szeretném, ha majd egyszer egri barátaim is megemlékeznének rólam". Most ez történik. Intenzív egy év, de utána nem az következik, hogy vége, elengedjük, hanem folyamatosan jönnek ki az egyre érdekesebb dolgok, együttműködve az egyetemmel, bevonva más hasonló, akár oktatási intézményeket ebbe. Szeretnénk egy közös munkát letenni az asztalra – mondta Turay Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!