Muzsikál az erdő

2023.07.02. 11:25

Lélekemelő élmény: huszadszor muzsikál az erdő a Mátrában + fotók

A cél ma is a környezettudatosabb élet népszerűsítése az erdő, a zene és a művészetek erejével.

Szabó István

Sástón már huszadszor muzsikált az erdő a Mátrában

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Húsz éves a Muzsikál az erdő rendezvénysorozata. Ünneplünk az elkövetkező 9 napon, és egy kicsit vissza is emlékezünk, hiszen van mire – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Sástón szombaton Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke, s egyben a kulturális eseménysorozat főszervezője a jubileumi évben a Mátrai Művészeti Napokat. 

Szabó Lajos már korábban elmondta portálunknak, hogy a programsorozat 20 éve született alapgondolata ma is az, hogy az erdő, a zene és a művészetek erejével a résztvevők figyelmét egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitelre hívják fel. Mint mondta, alapvető fontosságú, hogy a fenntartható jövő irányába mutató közös utat, közös életet keressük, mert ez a gyermekeink jövője. A megnyitón azzal folytatta, hogy a Muzsikál az erdő 2004-ben fogalmazott küldetése az eltelt húsz év ellenére ma is aktuális.

– Minden nap tapasztalhatjuk a lélek és a természet pusztítását. Szerencsére az aggasztó társadalmi- és természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. A művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők pedig az élő környezetünk megőrzéséért harcolnak. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozata révén létrejött az összefogás művészek, erdészek és a ország kulturális életét, erdeit féltő, azt felemelni akaró emberek között. A cél egy olyan alternatíva megteremtése a térség lakóinak, illetve a turistáknak a szabadidő eltöltésére, ami kötődik a zenéhez és az erdőhöz is. Hangoljuk rá magunkat a rendezvényekre, szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk a szépségeiben, és közben hagyjuk szabadon szárnyalni a lelkünket. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek mélyen megérintsék a lelkünket – emelte ki Szabó Lajos az Összetartás plakettnél tartott megnyitón.

 Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy gyermekkora óta rendszeres erdőjáró. 

– A szabadidőm jelentős részét a Mátrafüred-Sástó-Kékestető háromszögben töltöttem eddigi életem során. Gyöngyös büszke lehet a kulturális életére, a város és térsége lakossága befogadó a művészetre. Szintén büszke lehet a városunk – bár ez adottság is – a Mátrára, ahol szintén sok a program. Nagyon ritka viszont az olyan esemény, mint a Muzsikál az erdő, amelynek során a Mátra és a kultúra ennyire látványosan és szervesen összekapcsolódik – fogalmazott Kárpáti István.

Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja arról beszélt, hogy gyermekeivel, unokáival együtt húsz éve követi a Muzsikál az erdő eseményeit, és vesz részt rajtuk. 

– A Magyar Művészeti Akadémiának kilenc tagozata van, valamennyi művészeti ág képviselve van ezen a rendezvénysorozaton. Egy összművészeti, a természetben megvalósuló programsorozat ez, amelyet az akadémia üdvözöl. Eddig is támogattuk ezt a programot, biztos vagyok abban, hogy a lehetőségeink szerint a jövőben is támogatni fogjuk – mondta Haris László. 

A szombati sástói rendezvény helyszíne szakvezetéses erdei sétával is elérhető volt Mátrafüredről a Máriácska kegyhely és a Rákóczi-forrás érintésével. A résztvevők közben Szuromi László, nyugalmazott tájegységvezető segítségével ismerkedhettek a Mátra természeti értékeivel. 

A Sástóra délelőtt érkezőket a Varnyu Rita vezette kézműves-, illetve Liebmann Judit irányította természetművészeti foglalkozás, továbbá fafaragás várta Varga Zoltán vezetésével. Megnyílt a kiállítás a Muzsikál az erdő 2023-as gyermekrajzpályázatának anyagából, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága természetismereti foglalkoztató standja is várta az érdeklődőket. Délelőtt Ujvári Klára és Gáll Viktória Emese Ringató programja, majd a Zenthe Ferenc Színház A vén diófa titka című előadása nyújtott kikapcsolódást. Kora délután kihirdették a Muzsikál az erdő fotó-, illetve irodalmi pályázatának eredményeit a Vox Mirabilis Kamarakórus közreműködésével. A sástói tisztás túlsó végén eközben Szabad Gábor tartott erdei meditációt. Azokat a művészeket, támogatókat, szervezőket, együttműködő partnereket, akik hosszú évek óta közreműködnek a Muzsikál az erdő rendezvényein, Szabó Lajos egy-egy, Borbás Enikő keramikus által készített jubileumi emlékplakettel lepte meg, 

A hivatalos megnyitó köszöntőbeszédeit követően az egyre sokasodó közönség az Egri Szimfonikus Zenekar erdei koncertjét hallgathatta meg Szabó Sipos Máté vezényletével. Ezután erdei divatbemutató következett Lovászné Juhász Rita viseletkészítő, Csokonai-díjas népi iparművész öltözeteiből, majd a Tóth Levente Trió ütős virtuózainak játékát csodálhatták meg a nézők. A sástói nyitónapot a Duna Művészegyüttes fergeteges műsora zárta.

A Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok vasárnap Gyöngyöspatán, a Nagyparlagon folytatódott, és ezekben az órákban is tartanak a programok. A nap során fellép többek között a Reményi Ede Kamarazenekar, a Kecskemét Táncegyüttes, a Dűvő Zenekar és a Bohém Ragtime Jazz Band.

A Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok további programja

  • július 3. – Mátraverebély – Szentkút, Nemzeti Kegyhely
  • július 4. – Mátraalmás
  • július 5. – Gyöngyössolymos – Kerekgyep
  • július 6. – Szurdokpüspöki
  • július 7. – Pásztó – Mátrakeresztes
  • július 8. – Salgótarján – Eresztvény
  • július 9. – Tar – Fenyvespuszta

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!