Rendezvény

2023.03.13. 07:39

Idén 20 éves a Muzsikál az erdő, ismét remek programokkal készülnek

Az áprilisban induló nagyszabású rendezvénysorozat júliusban érkezik a Mátrába

Sz. Sz. I.

Muzsikál az erdő Gyöngyöspatán

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Muzsikál az Erdő Alapítvány gyermekrajzpályázatot hirdetett a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat idei, 20. évfordulója alkalmából, áll az alapítvány közleményében. A három korcsoportban – óvodás, alsó-, valamint felső tagozatos általános iskolás – pályázók feladata a rajzaikon bemutatni az erdő, a természet szépségeit, illetve azt, hogy az ember része a természetnek. Készülhet rajz arról is, hogy mit tehetünk az erdő, a környezetünk megóvásáért? A pályázó alkotásában lerajzolhatja egy erdei kirándulás, túrázás élményeit is. A rajzok technikája szabadon választott. A pályázatok beadási határideje: 2023. április 14. A pályázatról részletek a www.muzsikalazerdo.hu oldalon olvashatók.

A Muzsikál az erdő idei rendezvénysorozata április 21-én indul a Tiszaháton, a Mátrai Művészeti Napokra július elsejétől kilencedikéig kerül sor. Szabó Lajos erdőmérnök, a kulturális eseménysorozat főszervezője a tavalyi mátrai rendezvények idején arról beszélt portálunknak, hogy a fő céljaik nem változtak meg az évek során. 

– Az alapgondolat ma is az, hogy az erdő, a zene és a művészetek erejével a résztvevők figyelmét egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitelre hívjuk fel. Rengeteg bizonytalansággal terheli az életünket az, hogy még mindenkiben élénken él a járványhelyzet, egyre nyomasztóbb a fenntarthatósági- és klímaválság, amit az aszály jól példáz, ráadásul kitört a háború Ukrajnában. Úgy gondolom, ha valamikor, akkor most igazán megerősítést nyernek a Muzsikál az erdő értékei, így a testi-lelki egyensúlyunk megőrzése, a közösségi élet újraindítsa és megélése. Rendkívül fontos lenne, hogy ne onnan folytassuk az életünket, ahol a járvány kitörésekor tartottunk, de, sajnos, azt látom, hogy nem léptünk előre abból a helyzetből – mondta Szabó Lajos.

– Ugyanúgy a mindennapi rohanást tapasztalom, és nem a fenntartható élet kérdéseinek van prioritása. Pedig alapvető fontosságú, hogy a fenntartható jövő irányába mutató közös utat, közös életet keressük, mert ez a gyermekeink jövője. Meggyőződésem, hogy ebben az útkeresésben a Muzsikál az erdő motiválhatja az ide érkezőket. Nagyon fontos hát, hogy ezeken a rendezvényeken éljük át a közösségi élményeket és az aktív családi programokat a természeti-, zenei- és művészeti értékek segítségével. Fontos, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk a természettel, az erdővel, hogy átérezzük, részei vagyunk a természet nagy rendszerének. Akik ott vannak, érintsék meg a hatalmas tölgy- és bükkfákat, érezzék a belőlük áradó erőt, szívják mélyen be az erdő tiszta levegőjét, hangolódjanak az erdő természetes ritmusára. Azok a csodálatos művészek, akik szerepelnek a programban, meggyőződésem, hogy mind ezeket a gondolatokat erősítik – fogalmazott tavaly nyáron Szabó Lajos.

Az idei rendezvénysorozaton is külön gondoskodnak az eseményekre szüleikkel ellátogató gyerekek tartalmas időtöltéséről. Minden rendezvénynapon kézműves foglalkozásokkal, bábszínházzal, gyerekeknek szóló koncertekkel várják a legkisebbeket az erdőben. 

 





 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában