Végvári Vigasság

2023.07.22. 15:34

Puskaropogás az egri várban: rengetegen érkeztek a vigasságokra + videó, fotók

Kezdetét vette szombaton a kétnapos Végvári Vigasságok az Egri Várban, az eseményt immár 27. alkalommal rendezik meg.

Molnár Helga

A szervezők rengeteg izgalmas programmal készültek

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hagyományőrzők történelmi felvonulásával kezdődött meg szombaton délelőtt a XXVII. Végvári Vigasságok az Egri várban. A menet a belvárosban tett egy kört, majd a Dobó téren díszsortűzzel invitálták az érdeklődőket a várba. Oda felérve a Pavane Zászlóforgatók kápráztatták el a résztvevőket, majd a seregszemlével nyílt meg hivatalosan a vigasság.

Dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója elmondta, egész nap zajlanak a programok. Sőt, vasárnap is folytatódik az esemény.  
– Idén tovább vagyunk nyitva, a múzeum is este 10 óráig várja  látogatókat. Rengeteg programmal készültünk, egyfajta koraújkori forgatagot igyekeztünk megeleveníteni, megidézni. Hagyományőrző csapatok bemutatói, színdarabjai láthatóak, s mellette a gyerekek különböző játékokon vehetnek részt, ilyen a zoknicsata, mely nagyon közkedvelt – részletezte.

Hozzátette, hadi bemutatóval is készültek, melyben egy történeten keresztül mesélik el a vitézek, milyen lehetett egy ütközet a koraújkor során. Kiemelte, közel tízezer látogatót várnak a két nap során, ezt a vár száz dolgozója és száz hagyományőrző teszi lehetővé.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A hivatalos megnyitót egy tüzérségi fegyverbemutató követte, hangosan szóltak a puskák, köztük a szakállas, és eldördült egy ágyú is. Az érdeklődők a nap során különböző koncerteket hallgathattak meg, a kicsik állatokat simogathattak a palotaudvaron, de meg is ütközhettek, hiszen a Varkoch-kapunál megrendezték a gyerekcsatát is.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek a kovácsok munkásságába, de megismerkedhettek a nemezeléssel, a fazekassággal, a korongozással is. Ezzel nem ér véget a vigasság, vasárnap is folytatódik. Aki felmegy a várba, megtekintheti a hadibemutatót, ismét lesz zoknicsata, koncertek, s gyerekharc is. 

A Fazekas család Jászberényből érkezett Egerbe két kislánnyal. Az apuka érdeklődésünkre elmondta, megijedtek a tegnap esti esőtől, féltek, hogy szombatra is rossz idő lesz, de szerencséjükre nem így lett.

– A puskaropogástól összerezzentünk, de nagyon élveztük. A lányok először a kisnyuszikat és a csibéket vették észre, így ott álltunk meg, de megyünk tovább, s mindent megnézünk. A zoknicsata is érdekes lehet, úgy terveztük, hogy az egész napot itt töltjük, de legalábbis annyi időt, amennyit a lányok bírnak. Így ha kimaradna valami, nem elképzelhetetlen, hogy visszatérünk vasárnap is – mesélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!