Mozi

2023.08.07. 11:25

A fél Selypet lezárják, nem mindenki örül a filmforgatásnak

A Sakál napja című világhírű film sorozatfeldolgozásának egyes jeleneteit Selypen forgatják. Az előkészületek során máris többen kifejezték nemtetszésüket: főként a zaj és a következő napokban esedékes forgalomkorlátozás miatt bosszankodnak.

Tari Ottó

A régi gyárépületeket már részben eltakarták a díszletmunkások

Forrás: Szigeti Tamás

Mint arról beszámoltunk, az egyik internetes streaming-óriás mutatja majd be A Sakál napja című, 1973-as politikai thriller feldolgozását. Az eredeti, nagy sikerű film – amelynek Edward Fox volt a címszereplője – fiktív története szerint 1962-ben néhány összeesküvő egy titkos merénylő, a Sakál közreműködésével megpróbálja likvidálni De Gaulle francia elnököt.

Az új adaptáció sorozat formájában kerül a képernyőkre, nem kisebb sztárral a főszerepben, mint Eddie Redmayne. A sztori egyik forgatási helyszíne a volt cukorgyár, ahol – mint arról beszámoltunk – már zajlanak az előkészületek. Az arra járók is meggyőződhetnek arról, hogy némiképp átalakítják a régi épületeket, műtárgyakat helyeznek el, és állítólag a helyszínen már megfordult a rendező, Brian Kirk is.

A felvételeket – ha csak a tervek addig nem változnak – néhány napon belül elkezdődnek. A polgármesteri hivatal a napokban a város hírportálján ismertette a helyieket is érintő részleteket. Ennek alapján a forgatás a volt cukorgyár területén és annak környékén történik. Ennek következtében augusztus 10-én, csütörtökön 12 és 24 óra között, 16-án, szerdán 6 és 20 óra között, valamint 17-én, csütörtökön 13 és 24 óra között megállási tilalom lesz érvényben a Cukorgyári úti parkolókban. Ugyanezen időpontokban a rendőrség közreműködésével teljesen lezárják a Cukorgyári úton a gépjárműforgalmat, továbbá a biztonság érdekében nagyjából 10 perces időtartamokra a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedését is korlátozzák. A gépjárművezetők, a bringások és a gyalogosok emellett a Nefelejcs utca és az Árpád út kereszteződésében – ismertebben a rendkívül forgalmas „selypi sarkon” –, valamint a Nefelejcs út Aradi utcáig tartó szakaszán is részleges korlátozásra számíthatnak.

A polgármesteri hivatal közleménye nem tér ki rá, de értesülésünk szerint a munkálatok a közeli üzleteket is érintik. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint van köztük olyan, amelyiknek a tulajdonosát már megkérték, hogy takarja el a cégért, illetve más módon, például tevékenysége szüneteltetésével is segítse elő a forgatást. Hogy mindezekért ajánlottak-e fel számukra ellenszolgáltatást, arról egyelőre nincs hírünk.

A helyieket megosztják az intézkedések, amint arra számos utalás található az internetes bejegyzésekben. Vannak, akik az éjszakai zajra, például a napok óta tapasztalható, járművektől származó erős motorzúgásra és gumicsikorgásra panaszkodnak. De akadnak olyanok is, akik az ipari múlthoz méltatlannak tartják a helyzetet. „Nem tudni mi ebben a jó hír, és kinek? Mi a cukorgyárat akkor jártuk be, amikor még működött, és az valódi csoda volt. Nagyjából sejtjük, hogy mi lehet a kulisszák mögött, de azt hiszem erre ma senki nem büszke. Még talán azzal együtt sem, hogy a romok között egy filmhez készülnek jelenetek. Ha megkérdezték volna az itt élőket, mi legyen a terület sorsa, mielőtt bárkinek eladják, biztosan nem filmforgatás történne ma ott” – jegyezte meg az egyik helyi polgár.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!