XXIII. Országos Szőttespályázat

2023.09.22. 15:11

34 alkotó, 85 munkájából válogatott a zsűri a hevesi XXIII. Országos Szőttespályázaton

A XI. Nemzetközi Szőtteskonferenciát Hevesen, szeptember 15-e és 17-e között rendezték meg.

Molnár Helga

Rengeteg alkotó nyújtotta be a pályázatát

Forrás: Heves Megyei Népművészeti Egyesület/Facebook

A XXIII. Országos Szőttespályázathoz kapcsolódóan, a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány a Hagyományok Házával, Heves önkormányzatával, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezettel, valamint a hevesi művelődési központtal együttműködésben rendezte meg a XI. Nemzetközi Szőtteskonferenciát Hevesen, szeptember 15-e és 17-e között.

Az eseményen több díjat is kiosztottak. Idén 34 alkotó, 85 alkotása érkezett be a pályázatra. Immár 57 éve annak, hogy a Népi Iparművészeti Tanács – a Tolna Megyei Tanáccsal egyetértésben – Szekszárdon megalapította az Országos Szőttespályázatot. Azzal a céllal, hogy a szakma rangos alkotói bemutassák legújabb tárgyaikat, igazolják a szakágban igényként megfogalmazott művészeti fejlődésüket. A rendszerváltást követő szövetkezeti átalakulások és felszámolások miatt Heves és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet a Népi Iparművészeti Tanáccsal együttműködve vállalta a szőttes országos pályázat gondozását. Ezek mellé 1992-től dr. Hofer Tamás akkori Néprajzi Múzeum Igazgató és felesége, dr. Flórián Mária néprajzkutató támogatásával megszervezte a Nemzetközi Szőtteskonferenciát is.

Idén olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú lakástextíliákkal, közösségi terekbe készülő textíliákkal, öltözetekkel és kiegészítőkkel, illetve mindezek szövött alapanyagaival lehetett pályázni, amelyek a Kárpát-medencei népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak. A pályázat kiírói Vászonszőttesek, Gyapjúszőttesek és Szövött anyagú viseletek kategóriákban várták az alkotásokat.

Nagydíjat kapott Komárné Papp Margit székely női viseletek munkája, Erdélyi Istvánné baba garnitúrája, Gyöngy Hajnal Margit kilim szoknya és kötényruhája. A gyapjúszövés kategória első helyezettje Fekete Judit lett, a vászonszövés kategóriában Pataki Miklósné nyert, vászonszövésben Vermes Lajosné munkája lett a legjobb. A szövött viselet kategóriában Antal Imola nyert, csoportos különdíjat kapott a MintaMókus Alkotóközösség, míg folktrend díjat Dénes Ágnes. A gépi szövött folyóméter áru kategória legjobbja Debreczeni János, míg a modern öltözet kategória különdíjasa Pataki Miklósné lett. Különdíjazott lett még Kiss Miklósné, Komjáthi Tamás Antalné, és Vermes Lajosné.

– Minden pályázattól azt vártuk, hogy új alkotásokkal segítse a szövés fennmaradását és a hagyomány mai, újszerű alkalmazására is példát mutasson. A zsűri a jeligés pályázatok közül igyekezett azokat kiemelni és a figyelem középpontjába állítani, amelyek a hagyomány hiteles közvetítésével és a továbblépéssel, mai esztétikai igényünknek megfelelnek és környezetünkbe illenek. Az előképek a régi paraszti szőttesek, a len- és kendervásznak, amelyek felvillantotta valamit a múltból, arra inspiráltak, hogy a felismert szépségek szellemében tevékenykedjenek és többféle típusú szövőszéken, mesterfokon kivitelezzék és megvalósítsák elképzeléseiket – mondta ezt Landgráf Katalin textilművész, a zsűri elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!