Szüret

2023.09.16. 19:25

A szüreti hagyományokat ünneplik a Szépasszony-völgyben + fotók, videó

A kétnapos programsorozat ünnepi felvonulással indult a Szépasszony-völgyben.

Molnár Helga

Kezdetét vette a két napos szüret Szépasszony-völgyben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Ismét megszervezték a szüreti hagyományokat és az egri borokat bemutató rendezvényt, azaz a Szüretet a Szépasszony-völgyben. A programsorozat szombaton kezdődött egy felvonulással. A menet több pincénél megállt, táncoltak, énekeltek, ahol aztán megvendégelték őket borral és néhány falattal.

A hivatalos megnyitón elhangzott, az egri borvidéken a szőlő-borkultúra ezer éves múltra tekint vissza. Most a szüret idejét éljük, mely a borászoknak a legizgalmasabb időszakot jelenti, ezt ünneplik a rendezvénnyel.

A program a felvonulással kezdődött
A program a felvonulással kezdődött
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Minczér Gábor alpolgármester hangsúlyozta, Eger neve összefonódott a szőlővel és a borral, s kiváló borászaink fenntartják ezt az örökséget.
– Régen is megvolt a maga sajátos hangulata, ami szerencsére máig fennmaradt – tette hozzá.

Majd aztán táncra is perdültek
Majd aztán táncra is perdültek 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tarsoly József hegybíró a szüretről szólt. Mint mondta, felemás az évjárat, később indult a szüret, több nagyon meleg napon vannak túl.
– Szeptember első hetében kezdtünk, de vannak olyan fajták, melyek már teljesen érettek, ami szokatlannak hat. A minőség jó lehet, a mennyiség még várat magára, ennek okát a tavalyi aszályban kereshetjük – részletezte.

Tarnai Éva, a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesületének elnöke hozzátette, a völgy folyamatosan fejlődik, ezt mutatja, hogy egyre több neves pincészet talál itt otthonra, épp szombaton nyitott a Bolyki Pincészet.

A szőlőkoszorút dr. Csizmadia István áldotta meg
A szőlőkoszorút dr. Csizmadia István áldotta meg
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A köszöntőket követően dr. Csizmadia István áldotta meg a szőlőkoszorút, majd elkezdődhetett a mulatság. Volt kézműves műhely és vásár, népi játszótér, a színpadon pedig különböző zenés produkciókkal lehetett találkozni. Szombaton színpadra lépett Agócs Márton és Fejér Mihály, majd este a Szabó Balázs Bandája. A programok vasárnap folytatódnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!