Tárlat nyílt a Kepesben

2023.09.17. 08:27

Fotók, printek, festmények, digitális művek, installációk és üvegszobrok az egri Kepesben + fotók

Szombaton délután, az egri Kepes Intézetben nyílt meg és október 16-ig látható kiállítás a Világ legújabb képe címmel. A tárlatot a fennállásának 30 éves jubileumát ünneplő Nemzetközi Kepes Társaság szervezte. Az ünnepi megnyitón Offenbacher Ferenc, az intézet igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót a főszervezőnek, Bordos László Zsoltnak.

Sike Sándor

Egerbe érkezett a társaság kiállítása

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Bordos László Zsolt fényművész, a Nemzetközi Kepes Társaság főtitkára beszédében emlékeztetett arra, hogy – a hivatalosan később, 1996-ban szervezetté alakult –Nemzetközi Kepes Társaság 30. évvel ezelőtt kezdte a fényszimpóziumokat Egerben, s a mostani jubileum alkalmából egy konferenciát rendeztek a fővárosban, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ám úgy gondolták, hogy ne csak konferenciát, hanem ehhez kötődő eseménysorozatot is tartsanak. Része ennek egyebek között egy VOP-shop és az Uránia Moziban egy hiánypótló dokumentumfilm bemutatója Orosz Márton rendezésében. Pénteken pedig a Vasarely Múzeumban nyitottak egy fényművészeti kiállítást.

– Itt most a Nemzetközi Kepes Társaság összművészeti kiállítását láthatjuk fotók, printek, festmények, digitális művek, installációk és üvegszobrok alkotásaival. A kezdeményezés alulról felfelé jövő, önerőből szerveztük és ezért hálásan köszönjük, hogy számos partnerintézmény – MOME, Vasarely Múzeum és a Kepes Intézet – mellénk álltak – mondta Bordos László Zsolt, majd a megannyi külföldi vendéget, közöttük több kiállító művészt angolul is köszöntötte.

A kiállítást megnyitó Rózsa T. Endre, művészeti író – miközben azt hangsúlyozta, hogy "beugróként" van jelen és csak néhány 10 perce volt megismerkedni az összeállítással – a filozófiai gondolkodást is segítségül hozva, néhány általa műveiken keresztül és személyesen is ismert alkotó művészetének bemutatásával mutatta be ennek az egri tárlatnak a lényegét, vonta le következtetéseit.

Tudnivalók a kiállítás szervezőjéről

A Nemzetközi Kepes Társaságot a CAVS egykori ösztöndíjasa, a magyar médiaművész Csáji Attila javaslatára az 1993-tól Egerben rendszeresen megrendezett fényszimpóziumok résztvevői 1996-ban alapították. Tagjai művészek, tudósok, kutatómérnökök. A csoport elő kívánja segíteni olyan emberi kapcsolatok létrejöttét vagy elmélyítését az eltérő szakterületek és nemzetek képviselői között, amelyek kölcsönösen termékenyítőek lehetnek, összekötő hídjuk pedig minden felelősségteljes emberi kreativitás, de különösen a művészet. Közös bennük mai életük, valamint az új tudományos és technikai eredmények iránti fogékonyság. Tevékenységük nem pusztán a technikai művészeteket érinti, de magját az a fényművészeti csoport alkotja, akik a 30 évvel ezelőtt alapított, és azóta rendszeresen megrendezett fényszimpóziumokon folytatnak termékeny párbeszédet egymással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!