Ünnep

2023.09.07. 19:20

Prof. dr. Pócs Tamás botanikust köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából

1962-ben került Egerbe a díjazott.

Molnár Helga

Prof. dr. Pócs Tamás botanikus, ökológust, főiskolai és egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia tagja

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Biológiai Intézetének Növénytani és Növényélettani Tanszéke és Kriptogám Herbáriuma hatodik alkalommal szervezi meg a nemzetközi Kriptogám Konferenciát, melynek keretében 90. születésnapja alkalmából köszöntötték a megjelentek Prof. dr. Pócs Tamás botanikust, ökológust, főiskolai és egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját a Líceum kápolnájában csütörtökön.

Pócs Tamás Széchenyi-díjas magyar botanikus, ökológus, főiskolai és egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területei a mohák rendszertani és elterjedési viszonyai, a trópusi ökológia, a Délnyugat-Dunántúl és a Déli-Kárpátok növényvilága. Nevéhez fűződik számos növénypéldány begyűjtése, illetve száznegyven új növényfaj leírása. 1991 és 1995 között a Magyar Biológiai Társaság elnöke.

Diplomájának megszerzése után a budapesti Természettudományi Múzeum Növénytárában kapott állást, itt dolgozott 1962-ig. Ekkor átkerült az egri tanárképző főiskolára, ahol a növénytani tanszéken kezdett el oktatni, először adjunktusi beosztásban, majd docensként és főiskolai tanárként. 1978-ban átment az MTA vácrátóti Botanikai Kutatóintézetébe (1984-től MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet), ahol tudományos tanácsadóként dolgozott, később a botanikai osztály vezetőjévé nevezték ki. 1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem címzetes egyetemi tanárrá avatta. 1991-ben visszatért Egerbe, az addigra már Eszterházy Károly Főiskola név alatt működő intézménybe, ahol a növénytani tanszék vezetője és a főiskola főigazgató-helyettese lett. 1996-ban vonult nyugdíjba, majd ugyanebben az évben habilitált.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora köszöntőjében visszaemlékezett arra, hogy amikor ő megérkezett az intézménybe, Pócs Tamás már több mint harminc éve tanított.
– Nagyon sok ember tiszteli, szereti, aki egész életében fáradhatatlanul dolgozott. 62 éve az intézmény munkatársa, s 30 éve professzor emeritusa, ez páratlan életút – emelte ki.

Dr. Pócs Tamás és Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona
Dr. Pócs Tamás és Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Biológiai Társaság elnöke emlékeztetett, hogy Pócs Tamás 1950. január 10-én, még gimnazista tanulóként lépett be a társulat elődjébe, majd átadta a társaság által alapított Gelei József életműdíjat. Ezt követően az elismert előadását hallgathatták meg az érdeklődők, majd az ünnephez mérten pezsgővel és tortával köszöntötték dr. Pócs Tamást.

Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Biológiai Társaság elnöke adta át Dr. Pócs Tamásnak a Gelei József életműdíjat
Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Biológiai Társaság elnöke adta át Dr. Pócs Tamásnak a Gelei József életműdíjat
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában