Életmű

2023.10.27. 18:45

Az egykori Csebokszári lakótelepen állott fénytorony tervezőjére emlékeztek az egri egyetemen

Dargay Lajos a magyar művészettörténet egyik kiemelkedő alakja. Élete során több országban is tevékenykedett, művészként, tanárként, gyűjteményszervezőként és múzeumigazgatóként is.

Hornyák Réka

Dargay Lajos szobrászművész emlékére rendezett konferenciát az egri egyetem

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gal Gabor fotoda.hu

Egész napos konferenciával emlékezik Dargay Lajosra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti Tanszéke. A pénteki eseménnyel az intézmény hozzájárul az egykori hallgatója életművének további feldolgozásához. A konferenciát dr. Boros Lili, a Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti Tanszék vezetője és dr. Kriston-Vízi József, etnográfus, a Dargay Lajos Művészeti Alapítvány elnöke szervezték. 

– A város büszkélkedhet egy olyan művésszel, aki jelentős életművet hagyott maga után. Dargay Lajos több szállal kötődik Eger városához és az egyetemünkhöz is. 1972-ben szerzett rajztanári diplomát az akkor Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán és egészen 1983-ig itt is lakott, mely idő alatt a Dobó István Gimnáziumban és a Gárdonyi Géza Gimnáziumban is volt a rajztanár. Életének sok része művészettörténeti és társadalomtudományi szempontból is izgalmas. Ezenkívül, az egykori Csebokszári lakótelepen felállított fénytorony tervezője is Dargay Lajos volt, továbbá szerepe volt Schöffer Miklós, Franciaországban élő magyar művész munkájához és Kepes György életművének hazai bemutatásához is – mesélte dr. Boros Lili, egyetemi docens. 

A rendezvény célja, hogy az egyetem és az előadók új eredményekkel hozzájáruljanak Dargay Lajos életművének kutatásához. Kiemelt témája a konferenciának az egykori egri főiskola és az ahhoz kapcsolódó összművészeti törekvések rekonstrukciójára és értékelésére. Emellett szerepet kap az egri Szent János székesegyház fényrekonstrukciós terve, a lebontott egri Fénytorony és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Iparesztétikai Szakosztályának megalakulása és működése. Végül, de nem utolsó sorban pedagógiai gyakorlata és Dargay Lajos életművének – a művész sokoldalúságának köszönhetően – több szempontú feldolgozására is sor kerül. 

A rendezvényen ott volt és köszöntet mondott Dargay Lajos özvegye, Dargayné Panyik Márta, és gyermekeik is. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!