gyász

2019.01.03. 11:02

Elhunyt Dargay Lajos szobrász

Műveit szakmai-műszaki alaposság, pontos kivitelezés jellemzi.

Sz. K.

Elment a szabad szellem egy alkotó embere. Beküldött fotó

A hazai kinetikus-kibernetikus művészet megalapozója, az 1942-ben született Dargay Lajos szobrász múlt év december 20-án elhunyt. A szobrászat mellett grafikai műveket is alkotott – tájékoztatta lapunkat dr. Kriston Vízi József nyugalmazott főmuzeológus.

Dargay Lajos az egri Tanárképző Főiskolán szerzett rajztanári diplomát. Ekkor tervezte meg az ország első köztéri kibernetikus fénytornyát, amely rendkívüli technikai, művészi értékű alkotás. Az egri Kibernetikus fénytornyot 1978-ban adták át. Legutóbb a Távolságok című kiállítása volt látható a Dobó-bástyában 2011-ben, Heves megyei Prima díjat kapott 2012-ben.

Elment a szabad szellem egy alkotó embere. Beküldött fotó

Hitvallása: „A művész fogalmakra redukál, vagy fogalmakat alkot, s formát teremt hozzá. A nem művész kölcsönöz fogalmakat és a természetet másolja hozzá. Az elméleti fizika, a matematika, az absztrakt természettudomány eszméi, amelyek fontosak. Úgy hiszem, a jövő művészete tudományos meggyőződésünk formává válása lesz”.

A művész temetése január 11-én egy órától lesz a Hatvani temetőben.

Címkék#gyász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában