Kiállítás

2023.10.30. 18:46

Templomkazettákat mutat be az egri tárlat + fotók

Templomkazettákat csodálhatnak meg az érdeklődök a Bartakovics Béla Közösségi Házban, Egerben.

Molnár Helga

H. Szilasi Ágota művészettörténész nyitotta meg a kiállítást

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Ecsettől a Mennyezetig címmel nyílt kiállítás hétfőn a Bartakovics Béla Közösségi Házban. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tevékenységének egyik fontos állomása az Ament Éva, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke által vezetett bútorfestő csoport megalakulása, amely 2022 őszén a kalotaszegi Magyarókereke református templomának kazettás mennyezetét is újraálmodta.

Az Umling Lőrinc által 1746-ban alkotott eredeti mennyezet 1904-ben került Budapestre, ahol ma a Magyar Néprajzi Múzeum őrzi; ennek hű másolatát festette meg a nyár folyamán két munkatáborban a lelkes festőcsapat. A tárlat a csoport négy év alatt készült templomkazetta feldolgozásaiból mutat be egy csokorra valót.

H. Szilasi Ágota, a Dobó István Vármúzeum gyűjteményi és állományvédelmi osztályvezetője, művészettörténész mutatta be a kiállítást. Elmondta, ez a tárlat már több helyszínen volt látható. Szavai szerint egyedi, különleges, a magyarságra jellemző munkák láthatóak, melyek fontos szakrális üzenetekkel bírnak. A kiállítást november 15-ig lehet megnézni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!