Kulturális nap

2023.11.27. 21:08

A roma büszkeség napja Hatvanban zenével, tánccal

Harmadik alkalommal szervezték meg Volt egy álmom… címmel a roma kulturális napot Hatvanban. A Grassalkovich Művelődés Házban megrendezett program során helyi származású roma büszkeségek mutatkoztak be.

Tari Ottó

Roma kulturális napot Hatvanban

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Baranyi Béla, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitóbeszédében hagyományaik ápolásának fontosságáról és közösségük összetartó erejéről beszélt.

– A kultúrát és az értékteremtő tevékenységet ünnepeljük. Olyan nyelvet, verseket, táncokat és dalokat láthatunk és hallhatunk majd, amit az emberek azért értenek jól, mert a sajátjuknak tekintik – mondta.

Az eseményen köszöntőt mondott Szinyei András alpolgármester, Smidné Vereb Julianna önkormányzati képviselő, valamint Koza József korábbi prépost. A kulturális nap különleges vendége volt Oláh Zoltán, aki nemrég Franciaországban védte meg kempo világbajnoki címét, s az este során olyan tehetséges zenészek léptek fel, mint Beeri Barnabás Vásári Tamás-díjas zongoraművész és Szajkó Géza Junior Príma-díjas hegedűművész.

Az eseményen felléptek a Hatvani 5. Számú Általános Iskola tanulói is. Mások mellett Balog Henrik és Angelo, akik tánccal szórakoztatták a közönséget, Balog Zsülien és Lúcia pedig cigány mesével készültek.

Baranyi Bracso Krisztián, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője hangsúlyozta: feladatuknak tartják, hogy felkarolják a fiatalokat.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek legyenek céljaik és jövőképük, amit tanulással, szorgalommal és kiváló magatartással elérhetnek – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!