Néptánc

2023.11.17. 21:04

Megadták az utolsó óra módját Gyöngyösön az erdélyi táncosok + fotók

A Bálványoscsabáról érkezett művészek a Mátraalján tartották a búcsúfellépésüket.

Szabó István

A Virtus Kamara Táncegyüttes fellépése

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Pénteken este Régi idők varázsa címmel láthatták a Gyöngyösi Mátra Művelődési Központba látogatók a Virtus Kamara Táncegyüttes és az erdélyi Bálványoscsabáról érkezett vendégeik fellépését. Albunovics Milán, a Virtus Gyöngyösön élő művészeti vezetője elmondta, hogy olyan erdélyi táncokat tekinthetett meg a közönség, amelyeket egész estés műsorként először, és minden bizonnyal utoljára láthatott magyarországi közönség – a határon túli avatott táncosoknak ugyanis, életkoruk okán, ez volt a búcsúfellépése.

– Bálványoscsabára 9 éve járok ki gyűjteni. A festői szépségű Észak-mezőségi faluban mindig úgy fogadnak, mintha világéletemben oda tartoztam volna. Varázslatos a táncuk. Jómagam, de a táncosaim is mind úgy látjuk, hogy ez a mezőségi táncok tánca. Körmös Enikővel, aki a társ művészeti vezetője táncegyüttesünknek, és akivel együtt koreografáltuk a pénteki műsort, a bálványoscsabai kocsmahangulatot, egy ottani mulatság miliőjét idéztük meg 5 pár erdélyi adatközlő táncos elhívásával. A műsor különlegessége volt az is, hogy a bálványoscsabai művészeket Magyarországon utoljára lehetett látni, de Erdélyben sem vállalnak már fellépéseket. Eljárt felettük az idő, befejezik a táncot. De a búcsúnak, ahogy mi hívjuk, az utolsó órának igyekeztünk megadni a módját. Ezt segítette elő a különleges hangszerelés is, hiszen a Zagyva Banda muzsikája, a hegedű, brácsa, bőgő mellett a harmonikával és a szaxofonnal rendkívül izgalmassá, dinamikussá vált a hangzás. A célunk az volt, hogy a néző úgy érezze magát, mintha egy bálványoscsabai mulatság kellős közepébe cseppent volna. Reméljük, sikerült – összegezte Albunovics Milán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!