Elismerés

2023.11.13. 09:30

Rangos elismerést kapott az egri egyetem oktatója

Dr. Bednanics Gábor irodalomtörténész, egyetemi oktató munkáját ismerték el az EKKE közleménye szerint.

Palágyi Edit

Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténész és Győrffy Ákos költő mellett Alföldi-díjban részesült az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatója, Dr. Bednanics Gábor is

Forrás: uni-eszterhazy.hu

Idén is három szerző vehette át a hazai irodalom egyik legrangosabb kitüntetését. Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténész és Győrffy Ákos költő mellett Alföldi-díjban részesült az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oktatója, Dr. Bednanics Gábor is - írja az EKKE hivatalos oldala.

Dr. Bednanics Gábor a modern magyar költészet történetét feltáró kutatásaiért, szerteágazó irodalomszervezői és kiadói munkásságáért, valamint az Alföld folyóiratban negyedszázadon át közölt bírálataiért és tanulmányaiért kapta meg a hazai irodalom egyik legrangosabb kitüntetését. Az elismerést a Debreceni Irodalmi Napokon megrendezett Alföld-díjasok estéjén vette át november 7-én. 

"Irodalomtörténész, egyetemi oktató vagyok, de a tudományos mellett a kulturális szféra irányításával is foglalkoztam. 1996 óta publikálok, kutatóként főleg a modern magyar költészet (19. század vége, 20. század első fele) áll érdeklődésem középpontjában, de korábban kritikusként kortárs irodalommal is aktívan foglalkoztam " - írja munkásságáról. 

Az Alföld szerkesztősége már a 60-as évektől adott kiemelkedő szerzőinek nívódíjakat. Ez a gesztus a 70-es évektől a Debreceni Irodalmi Napok megnyitójához kötődött, s a kitüntetés maihoz hasonló szokásrendjét az 1978-ban alakult új szerkesztőbizottság alakította ki. 1993-tól lett a kitüntetés neve Alföld-díj, melynek fő támogatója Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!