Ceremónia

2023.12.17. 11:00

Mézeskalácsot kapott keresztanyjától, aki búcsúba ment Szentkúton

Felnőtti avatási ceremóniának is bevált hajdan, ha valaki elmehetett Mátraverebély-Szentkútra, a búcsúba, írja közösségi oldalán a kegyhely.

Heol.hu

- Hajdan a búcsújárás a felnőtté válás egyik állomását jelentette, így egyfajta beavatási, felnőtté avatási rituálénak is tekinthető. Mátraverebély-Szentkúton ismert volt a búcsúkeresztség szokása. Így például, amikor valaki életében először készült a szentkúti búcsúba, keresztanyát hívott. A búcsúban gyóntak és együtt áldoztak, a keresztanya többnyire mézeskalácsot vett a keresztgyereknek. A szentkúti búcsújárók hosszú ideig elsősorban a környék palócok és szlovákok lakta falvaiból, illetve a Jászság településeiről és Mezőkövesd környékéről érkeztek - írta a kegyhely.

Ma már a kegyhely búcsús kínálata kiszélesedett és többezres tömegek érkeznek a tavasztól, késő őszig tartó eseményekre - írja Facebook oldalán a nemzeti kegyhely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!