Hitélet

2024.01.28. 14:20

A szentkúti kegyhelyen már Gyertyaszentelő Boldogasszony napjára készülnek

Február 2-án, pénteken és szombaton is lesz szentmise az egyházi ünnep alkalmából.

Heol.hu

A szentkúti kegyhely

Forrás: Hegedűs Márk/Nógrád Megyei Hírlap

Február 2-án pénteken Gyertyaszentelő Boldogasszony napján 11 órakor is lesz szentmise - tájékoztat közösségi oldalán a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti kegyhely. 

Február 3-án szombaton lesz a Váci Egyházmegyében élő szerzetesek gyertyaszentelői zarándoklata, a Megszentelt Élet napja alkalmából. 11 órakor szentmise és fogadalomújítás, utána előadás a Buzád teremben, közölték.

Ugyanezen a napon elsőszombati ájtatosságot tartanak: 17 órakor rózsafüzér, hatkor szentmise és gyertyás körmenet. Ezt követően egyéni imára van lehetőség a kegyszobor előtt, majd 19 óra 30-tól vesperás, és 20 órától „Kiáltás” imádság a nemzetért a Mária Rádió közvetítésében. Az elsőszombati áhítat 20 óra 15 perc körül fejeződik be, írták.

A Gyertyaszentelő Boldogasszony megünneplése a régmúltba nyúlik vissza. Ezen a napon hajdan a gyertyákat megáldották, és a meggyújtott gyertyákkal körmenetet tartottak. A gyertyaszenteléshez kapcsolódó hagyományok a 20. század elején még Gyöngyösön is éltek, írta a Magyar Katolikus Lexikon. Népi időjóslási szokások is kapcsolódtak ehhez a jeles naphoz, úgy tartották: ha Gyertyaszentelőkor süt a nap, hidegebb lesz mint előtte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!