Bródy Sándor emlékezete

2024.01.18. 10:00

Bródy Sándor gasztronómiai kalandozásait is feleleveníti az Agria folyóirat

A Petőfi Kulturális Ügynökséghez benyújtott sikeres pályázat eredményeként nyomtatott formában újra megjelenhet Heves vármegye irodalmi, kritikai, művészeti folyóirata, az Agria - tudtuk meg Homa János főszerkesztőtől.

Jámbor Ildikó

Így ünnepelték a Bródy évfordulót a róla elnevezett könyvtárban 2023-ban

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Mint ismeretes, 2023-tól a vármegyei könyvtár a terjedelmes és gazdag Bródy hagyaték gondozója is lett, s így a hazai kulturális intézményeket is megelőzve különleges dokumentumokat tárhat az olvasóközönség elé: Bródy Sándornak és leszármazottainak levelezését, kéziratokat, és visszaemlékezéseket.

A legújabb Agria folyóirat - borítóján az író fotójával - szemelvényeket közöl az egri származású író legismertebb műveiből. Szécsényi Orsolya és Turay Zoltán könyvtárosok a hagyatékból szemezgetnek: Bródy gasztronómiai kalandozásait elevenítik fel, és egy csoportkép kapcsán Bródy történelmi beágyazottságáról is érdekes adalékokat közölnek. Dr. Szuromi Rita a régi Egerről is ír, amikor az író Egri diákok című kisregényének kultúrtörténeti hátterét elemzi. 

Fodor Beáta, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci gimnázium tanára a folyóiratban azt mutatta meg, hogyan és (hogyan nem) tanítják Bródyt ma a középiskolában. Ő leginkább Bródy Rembrandtról szóló írását tudta közelebb hozni a tanítványaihoz. A jelentékeny életműről M. Fehérvári Judit és Vitéz Ferenc írása szól a folyóiratban, mely egyebek mellett dr. Cs. Varga István irodalomtörténész kitűnő tanulmányával, dr. Bartók Béla történeti szemléletű esszéjével egészül ki. Szó esik a színpadi szerzőről, továbbá a filmre vitt Bródy művekről. Az Agria téli száma bőven idéz tanulmányokat már nem élő szerzők tollából is, így egyebek mellett Szép Ernőtől, vagy az ugyancsak neves Hunyady Sándortól, az író fiától.

A főszerkesztő elmondta, hogy törekszenek a Dr. Ködöböcz Gábor által kijelölt irányt, és színvonalat megtartani. A nyertes pályázatnak köszönhetően a nyári, internetes lapszámot is megjelentetik nyomtatásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!