Pályázat

2023.08.24. 13:55

Az Egri csillagok után a Bródy-hagyaték restaurálását tervezik Egerben

Csuzi Enikő és Takács György újra a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral együtt dolgozna. A könyv- és papírrestaurátorok nemrégiben fejezték be Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének a Bródy Sándor könyvtár tulajdonában lévő 1901-es első kiadásának helyreállítását.

Szabó István

Turay Zoltán (balról), Takács György, Csuzi Enikő és Szécsényi Orsolya az Egri csillagok felújításáról folytatott pódiumbeszélgetésen Egerben

Forrás: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

Újabb jelentős feladatot szeretne rábízni Csuzi Enikő könyv- és papírrestaurátorra és férjére, Takács Györgyre az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár. Mint arról már írtunk portálunkon, a házaspár több hónapon át tartó munkájának köszönhetően újult meg a közelmúltban Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének a könyvtár tulajdonában lévő 1901-es első kiadásának egy példánya. Portálunknak most arról számoltak be, hogy nemrég újra az egri könyvtárban jártak. Szécsényi Orsolya és Turay Zoltán könyvtárosokkal áttekintették azt az intézmény birtokába került hagyatékot, ami többek között az egri születésű Bródy Sándor író és Hunyady Sándor író levelezését is tartalmazza. Nyertes pályázat esetén megújulhatnak ezek az értékes dokumentumok is. Takács György azzal kezdte, hogy szakmailag érték már őket komolyabb kihívások is az Egri csillagok restaurálásánál, de Gárdonyi regénye esetében az adta a feladat szépségét, hogy teljes körű helyreállítást végezhettek. 

– Majdnem mindent meg lehetett csinálni, amit meg kell tenni azért, hogy a könyv jól érezze magát a félbőr-kötésében. Gyakorlatilag lapjaira szétszedtük a könyvet, teljesen savtalanítottuk, tartósítottuk, restauráltuk, és kapott egy új kötést. Viszonylag ritka manapság az olyan munka, ahol minden egyes munkafázis végigvihető. Általában csak részrestaurálások vannak, igazítás, pótlás. Voltak ettől jelentősebb munkák is már – Enikő a kilencvenes évek elején restaurált három corvinát, sőt, 13. századi, Észak-Itáliában kiadott latin nyelvű Bibliát is – dehát Gárdonyi közel áll az emberhez. Az Egri csillagok helyrehozására azért is szívesen emlékszünk vissza, mert így találkoztunk Szécsényi Orsolyával és Turay Zoltánnal, akikben végtelenül kedves embereket ismertünk meg. Kiválóan együtt tudtunk velük dolgozni. Most újra megkerestek bennünket a Bródy-hagyaték kapcsán. A tavaly elhunyt Alexander Brody amerikai-magyar üzletember, író, reklámszakember, Bródy Sándor unokája hagyatékát kapta meg a megyei könyvtár. Nemcsak a saját könyvtárát, de Bródy Sándor könyveinek is egy részét, továbbá a levelezését, színpadi forgatókönyveit, eredeti autográf leveleket Krúdy Gyulától és másoktól. Nagyon színes, szép, és nagyon ritka anyag. Egy kész csoda, hogy Egerbe került – fogalmazott Takács György.

Csuzi Enikő azzal vette át a szót, hogy a hagyaték anyagánál ugyanaz a probléma, mint az Egri csillagok kötetnél volt.

– Maga a papíranyag rossz állapotú. Töredezett, savas gyakorlatilag minden esetben. Nagyon sok, vékony papírra gépelt írást, fényképeket is tartalmaz a hagyaték, ez is sokszínű munka lesz. Fantasztikus dolog, hogy a méltó helyére, Egerbe került az anyag. Az egri könyvtár szeretne foglalkozni a rendbetételével, mi is szívesen kapcsolódnánk be a munkába. A továbbiak az erre benyújtott pályázat sorsáról függnek, reméljük, hogy sikerül – bizakodott Csuzi Enikő.

Csuzi Enikő és Takács György újra a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral együtt dolgozna. A könyv- és papírrestaurátorok nemrégiben fejezték be Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének a Bródy Sándor könyvtár tulajdonában lévő 1901-es első kiadásának helyreállítását.
A belső lapok kezelése
Forrás: Képíró Könyvrestaurátor Bt.

Mint mondta, most éppen egy olyan Biblia restaurálásán dolgoznak, amelyet akkor adott át nekik Egerben egy megrendelő, amikor a felújított Egri csillagokat vitték vissza a megyei könyvtárba. 

– Ez egy 18. század végi, utrechti protestáns bibliafordítás. Elég nagy példányszámban adták ki a protestáns felekezetek körében, és ebből később nagyon sok visszakerült Magyarországra különböző kötésben, változatokban, különböző papírra nyomva, egészen eltérő árfekvésben. Tehát nem ritkaságról van szó, de mégis különleges. Ez ugyanis egy negyedik-ötödik generációs családi Biblia, a megbízónk a nagyapjától örökölte. Családi bejegyzéseket tartalmaz születések, házasságkötések dátumaival, beragasztott fotókkal. A családnak ez nyilván nagy érték, a megbízónk is szeretné az utódainak tovább adni. Én nagyon fontosnak tartom, hogy az ilyen értékeket restauráljuk. A szóban forgó egészbőr-kötéses Biblia lapjai egyébként nagyon jó állapotúak, szélaranyozással, vaknyomással készült. Ezzel is az a probléma, ami a legtöbbször előfordul a sokat használt könyveknél, a gerincrészén teljesen elszakadt. Átnéztük az egész könyvtestet, a lapokat, ahol kellett, kijavítottuk, a gerinc pedig új, az eredetinek megfelelő színű és minőségű bőrt kap – részletezte Csuzi Enikő.





 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!