Elismerés

2024.01.24. 11:50

Az egri könyvtár már harmadik alkalommal nyerte el a Minősített Könyvtári címet

Az országban egyedülálló módon harmadjára kapta meg a Bródy Sándor Könyvtár a kitüntető címet.

Molnár Helga

Az egri könyvtár már harmadik alkalommal nyerte el a díjat

Forrás: Beküldött fotó

A Bródy Sándor Könyvtár harmadik alkalommal is – egyedülállóan az országban – elnyerte a Minősített Könyvtári címet – tudatta Szécsényi Orsolya, könyvtáros.

A könyvtári minőségirányítás módszereinek többéves folyamatos alkalmazása, a könyvtárhasználati jog érvényesülése, valamint a könyvtárhasználói elégedettség eredményei terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó, magas színvonalú szakmai munka alapján 2023-ban is Minősített Könyvtár címmel büszkélkedhet a Bródy Sándor Könyvtár. Ez Magyarországon egyedülálló, hogy egy könyvtár harmadik alkalommal is elnyerje ezt a címet.

Az elismerést 2024. január 22-én, a magyar kultúra napján vette át Tőzsér Istvánné igazgató, Vas Gábor Tamás igazgatási igazgatóhelyettes és Mihály Andrea, a Minőségirányítási Tanács vezetője Závogyán Magdolnától, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkárától és Szentmártoni Jánostól, a a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkártól a Pannonhalmán rendezett ünnepség keretében.

A Minősített Könyvtár címet az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kultúráért felelős miniszter rendelete alapján adományozza. A cím elnyerésére évente pályázatot hirdet. A pályázat célja a minőségfejlesztés és a minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtárak és könyvtári tevékenységet folytató szervezetek munkájának elismerése. A pályázók előre meghatározott szempontok szerint elkészített önértékelés és teljes körű minőségügyi tevékenységet bemutató pályázat benyújtásával jelentkezhetnek a cím elnyerésére, odaítélése helyszíni szakértői vizsgálat alapján történik.

A Minősített Könyvtár címet az egri intézmény 2013-ban nyerte el először, a szakmában országosan harmadikként.
– Már e cím birtokában 2016-ban kaptuk meg a legmagasabb szakmai elismerést, a Könyvtári Minőségi Díj kitüntetést. A díjat – melynek fő eleme az innováció – kiemelkedően magas minőségi szintű újszerű szolgáltatásainkkal, a használók, a partnerek és a fenntartók sokoldalú visszaigazolása és értékelése alapján a szakmában másodikként nyertük el. A díj igazolja, hogy szervezeti kultúránk erős, a vezetés motiválja a munkatársakat, teret enged a kreativitásnak, az innovatív ötletek megvalósításának. Minőségfejlesztési tevékenységünk legfontosabb értéke a folyamatosság. 2018-ban, a Minősített Könyvtár cím ismételt megpályázásával is alapvető célunk, hogy partnereink a céltudatos, törekvő és szolgálatkész, az új kihívások iránt fogékony, feladatait minőségi módon ellátó szolgáltatót lássák bennünk – közölte Szécsényi Orsolya.

Az újabb Minősített Könyvtári cím elnyerésében szerepet játszott, hogy a könyvtár egy nagyon erősen innovatív szemléletű, számos könyvtárszakmai újdonságot megteremtő bibliotéka.
– Innovációink országosan egyedülállóak, követendő példaként szolgálnak más intézmények számára is. A beadott pályázat alapján a Bródy Sándor Könyvtár egy a minőségmenedzsment, valamint a könyvtárhasználók és partnerek magas színvonalon történő kiszolgálása iránt nagyon erősen elkötelezett intézmény. Szolgáltatásainkat a felhasználói igények figyelembevételével, magas minőségi szinten valósítjuk meg. Vármegyei hatókörünkből adódóan kiemelt feladatunknak  tekintjük, hogy a községekben élők közvetve vagy közvetlenül hozzáférjenek a korszerű és minőségi ellátáshoz.

Elhivatottak vagyunk a szolgáltatások minőségének folyamatos javítása, fejlesztése, ezáltal a partnerek elégedettségének biztosítása érdekében. A könyvtár imázsának megtartása az elkötelezettségünkön múlik, mindannyian azért dolgozunk, hogy a könyvtárhasználók a céltudatos, szolgálatkész, az új kihívásokra nyitott, feladatait kiváló minőségben ellátó szolgáltatót lássák bennünk. A minőségmenedzsment eszközeinek alkalmazásával könyvtárunk mára országosan elismert szakmai műhellyé vált, az elmúlt két évtized minőségirányítási tapasztalatait örömmel osztjuk meg a szakmával, a tudásmegosztás fontosságát intézményen belül és kívül is támogatjuk – taglalta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!