Elismerés

2024.01.07. 10:20

Ketten is lovagok lesznek Heves vármegyéből

Ifjúságszervező és művelődési ház igazgató kap idén elismerést vármegyénkből.

Tóth Balázs

A Falvak Kultúrájáét Alapítvány idén két Heves megyeinek is Magyar Kultúra Lovagja címet adományozza, a kitüntetéseket a Magyar Kultúra Napja Gálán adják át. Az idei kitüntetettek között van az abasári Balázs György nyugalmazott százados. Méltatása szerint azok közé tartozik, akik a gyermekeknek szentelte egész életét. Gyermekközösség alapítója, téli, nyári táborok, túrák, szabadidős rendezvények, szakkörök, felfedezőutak szervezője, országos vezető szervezetek tagja, az ifjúsági klubmozgalom elismertje. 1975-ben részt vesz a vietnámi háború lezárását követő béke fenntartásában. Az Örökség serleggel kitüntetett Magyarország Felfedezői Szövetség alapító tagja. Elméleti tudását szociálpedagógusi végzettség megszerzésével gazdagította. Rendezvényein az általa szervezett játékokon a honvéd életmód rejtelmeibe, a haza és az élet szeretetébe is bevezeti az ifjúságot. A szervezet sárospataki táborának gondnoka. A címet példamutató pedagógiai életművéért kapja.

Az adácsi Szekeres János Imre művelődési ház igazgató 1974 óta fáradhatatlanul dolgozik szülőfalujában a magyar kultúra hagyományos és új értékeinek összhangjáért. Az általa vezetett művelődési ház sokféle rendszeres helyi, országos és határon túli program állandó színhelye. Határon túli kapcsolatai a magyar kultúra képviselőivel egyedülálló. Felvidéki, erdélyi kapcsolatok a Veritas Színpad és a ZÉTA Néptánc csoport vendégszereplései példaértékűek. Színházi rendezéseit ezrek tapsolták Magyarországon és a határok túli településeken. Adácson mindig megindul valami, ami továbbadja és megújítja az eddigi értékeket, lehetőséget teremt nemzeti kultúránk jobb megismerésére. Mindennek a „kovászembere” Szekeres János, aki a rendszerváltás óta képviselő. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány megítélése szerint a „település lámpása” a közművelődés fejlesztésében, a néptánc és színházkultúra ápolásában. A címet a közművelődés fejlesztéséért kapja.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!