Életszeretet

2024.02.24. 09:52

Életút címmel nyílt kiállítás az egri színházban + fotók

Kántorné Bódi Ilona művésztanár nyugdíjazása után kezdett el komolyabb szinten alkotni. Az Életút című kiállításon az elmúlt 20 évben készült műveinek válogatását tekinthetik meg az érdeklődők.

Hornyák Réka

Életút címmel nyílt kiállítás Egerben a Gárdonyi Géza Színházban, pénteken délután. A tárlatot Kántorné Bódi Ilona művésztanár grafikus művei alkotják.  

Kántorné Bódi Ilona művésztanár nyugdíjazása után kezdett el komolyabb szinten alkotni. Az Életút című kiállításon az elmúlt 20 évben készült műveinek válogatását tekinthetik meg az érdeklődők.
Kántorné Bódi Ilona (középen) az Életút című kiállítás megnyitóján
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A kiállítás moderátora, Teleki Klára művészpártoló elmondta, hogy Kántorné Bódi Ilona az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégiumban tanított rajzot. Életfelfogása a szeretetből, a békéből és az élet csodáiból épül fel, munkája során ezt adta át diákjainak is. 

– Ilike mindig szeretettel fordul az élethez, a művészethez, az emberekhez. Látásmódja szerint a világ tele van csodákkal, és őt ezek és az életszeretet mozgatja. A Szilágyiban tanított évei alatt, legfontosabb dolgának tartotta azt, hogy felébressze a diákok szeretetét a rajz és az élet iránt. Diákjai szívében különleges helyet foglal el, ők pedig a mai napig felkeresik Ilikét. Ma, az ő művészetének és életének elmúlt 20 évnyi alkotásait, azoknak válogatását láthatjuk – mondta el Teleki Klára köszöntő beszédében. 

Kiemelte továbbá, hogy az élet homokóráját nem lehet fejre állítani, de az alkotó ember tudja, hogyan lehet lelassítani az időt. A színdarabok, a dalok, a képek a kiállításon lelassítják azt pillanatot, amit velük töltünk, az emlékek róluk pedig feltöltik az embert. 

Életút egy művész szemszögéből

Herczeg István, grafikus és festőművész szerint a kiállított művek nem csak az alkotó életét mutatják, de rájuk nézve az ember a saját érzéseit és gondolatait is láthatja. 

– Óriási öröm számomra az, hogy ebben a világban vannak még olyan alkotó emberek, akik a munkaikon keresztül sugározzák a szeretet és az életet. Alkotni széles palettán lehet, de egy mű sosem lesz értékes az alkotó lelke nélkül. Ebben a tárlatban az a fajta kulturális látvány jelenik meg, ami boldoggá teszi az embert. A műveken egyéni látásmódot fedezhet fel a közönség, egyéni kezelés módot, ami azt jelenti, hogy azt láthatják, ahogyan az alkotó dolgozza fel az általa látott világot – méltatta a művésznőt és műveit megnyitóbeszédében Herczeg István. 

A kiállításon közreműködöttek és  műsort adtak Nagy Erzsébet, énekművész, művésztanár és tanítványai, Mrena Borbála Dóra, Kovács Boglárka. A tárlat április 8-ig látható a Gárdonyi Géza Színház nyitvatartási idejében, az előadások előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!