Tavaszvárás

2024.02.17. 14:30

Remélés: korommal űzték a telet Novajon + videó, fotók

Ismét megszervezték Novajon a jól bevált télűző mulatságot. A szombati jó idő kedvezett a remélésnek, rengetegen érkeztek az Egerhez közeli kis faluba.

Molnár Helga

A fiatalabb korosztály is remekül érezte magát a novaji Remélésen

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Idén is megszervezték Novajon a már több évre, évtizedre visszanyúló hagyományokkal rendelkező Remélést. A szombati eseményen a résztvevők a sportpályán gyülekeztek, ahol Juhász Péter, a Novaji Remélők Egyesületének alelnöke köszöntötte a tavaszvárókat, majd Demkó Gábor polgármester is szólt néhány szót.

Mint mindig, most is remek hangulatban telt a Remélés
Forrás: Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Fiatal polgármesterként mindig elmondom, hogy nagy megtiszteltetés, hogy ennyi vendéget köszönthetek a faluban. Külön öröm, hogy a remélés ennyi fiatalt vonz, s ilyen méretű rendezvénnyé vált, országos hírnévre is szert tett. Köszönet az egyesületnek, hogy életben tartják e hagyományt – hangsúlyozta.

Ezt követően a felsőtárkányi néptáncosok üdvözölték a sokadalmat táncukkal, majd a menyasszonykikéréssel folytatódott a program. Őt, aki maga is egy legény, táncra perdítették, majd a "házaspár" felvezetésével indulhatott a menet. Novaj utcáit járták be zeneszóval tarkítva, mögöttük hosszú sorban jöttek az ideérkezők és a falubeliek. A házak előtt az ott lakók megkínálták őket finomságokkal, "hálából" a kormozásért.

Megkérdeztünk néhány összekormolt résztvevőt is. Kis Judit nem először vesz részt a tavaszváró eseményen. Kolléganőjével érkezett Novajra, hogy végigjárja a menettel a falut, és kormos arccal búcsúzzon a téltől. Mint mondta, ebben a szikrázó napsütésben nagy élmény volt a séta, a novajiak kedvessége pedig közismerten leírhatatlan, így a résztvevők igazi finomságokat ettek és ittak.

A Remélésről

A hagyományos novaji remélés egyébként a farsang végéhez köthető téltemető, tavaszváró alakoskodás. A szokás szerint a legények maskarába öltözve egy ál-lakodalmas menetben végigvonulnak a község utcáin, bekormozva a lányok arcát. A menetben részt vevők száma nem kötött, ám vannak benne állandó, úgymond nélkülözhetetlen zsánerfigurák mint például a drótos tót, köszörűs, tollas zsidó, kéményseprő, melyek jelenléte nélkülözhetetlen.

A koromnak alapvetően tisztító hatást tulajdonítottak már eleink is. Mondván, megszabadít a gonosztól, rossztól, átoktól, betegségtől, távol  tartja azt, sőt, akár egy jó vagy jobb esztendő eljövetelét is jósolhatja. Elnevezése is valószínűsíthetően ebből eredeztethető. Továbbélésében és mai virágzásában fontos szerepet játszott Novajon régen a helyi iskola, ma pedig az egyesületek tagjai, illetve az önfeláldozó, hozzáértő személyek. A remélők ruháinak elkészítése, a menet megszervezése, a kínáló sütemények elkészítése fontos közösségteremtő szereppel bír mind a mai napig a településen. A novaji remélés 2016-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére került, mi magunk részéről már várjuk is a következő szerencsehozó menetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!