Irodalmi est

2024.02.21. 20:11

Wass Albert felolvasó est: a tiltott író műveiből

Húsz éves országos megemlékezés lesz pénteken Egerben, a Bródy Könyvtárban is. A jubileumi Wass Albert felolvasó est alkalmából verseket, elbeszéléseket és magán levelezési részleteket is hallhatunk majd.

Hornyák Réka

Dr. Pócs Alfréd, egri önkormányzati képviselő

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Sajtótájékoztatót tartottak a Hun Fokos Szövetség a Wass Albert felolvasó est miatt. Bejelentették, hogy idén is csatlakozik Eger az országos programhoz, ami ez alkalommal jubileumi megemlékezés lesz, hiszen immár 20 éve tartanak a felolvasó esteket országosan és ezzel együtt Eger városában is. 

– Huszadik éve rendezik meg minden évben a Wass Albert felolvasói estet, amit itt Egerben B. Szabó Pál indított el, aki nemrég megkapta a Pro Agria posztumusz díjat is. A rendezvény két részből fog állni, első körben délután öt órára várunk mindenkit a Farkasvölgy utcában lévő Wass Albert szobornál, ahol tartani fogunk egy rövid megemlékezést. Ezután fogunk átmenni hat órára Bródy Sándor Könyvtárba, a huszadik országos felolvasásra – hangzott el dr. Pócs Alfréd, egri önkormányzati képviselő beszéde a szerdai sajtótájékoztatón. 

Hozzátette, az est lényege az, hogy az irodalom és a Wass Albert kedvelők együtt, közösen tudjanak elmerülni a kultúrában, s ezzel úgymond megidézzék az író szellemét és művészetét. Az eseményt dr. Lisztóczky László irodalomtörténész nyitja majd meg, aki szintén többször tartott már megemlékezést Wass Albertről. 

A Wass Albert felolvasó est múltja

Hivatalosan február 20-án 18. órakor lesz 20. éves az országos Wass Albert felolvasás, hiszen 20 évvel ezelőtt ekkor indult útjára az első maratoni felolvasás Budapesten, a Magyar Ház Klubban. Ez egyben hivatalos és végül sikerrel záruló Guiness-rekord kísérlet is lett. A budapestivel egy időben a kezdeményezést meghirdető Debrecenben, illetve 11 további erdélyi, délvidéki, tengerentúli és belső-magyarországi helyszínen is tartottak felolvasást, az Egyesült Magyar Ifjúság szervezésében. 

A halálbüntetésre ítélt, a rendszerváltozásig tiltott író művészetének megismerése a történelem egy eltitkolt, elfeledett részének megismerése. Wass Albert emlékére szervezett felolvasói est február 23-án, pénteken délután öt órakor kezdődik a Farkasvölgy utcában lévő Wass Albert szobornál, majd hat órától folytatódik a Bródy Sándor Könyvtárban, ahol a felolvasás és a közös beszélgetés lesz a központban. 

Az eseményen idén is lesz lehetőség bárkinek felolvasására, azonban Láng Mária és Tóth Györgyi, az egri Wass Albert felolvasások háziasszonyai azt kérik, hogy ez alkalommal kizárólag Wass Albert művekből hozzanak a résztvevők személyes kedvenceket, legfeljebb 15 perces részleteket. Ezek bármilyen műből lehetnek részletek, amik azokat a gondolatok és érzéseket kommunikálják, ami közel áll a felolvasóhoz.

Dr. Pócs Alfréd elárulta, hogy ő is készül egy kis különlegességgel a felolvasásra, méghozzá Wass Albert szerelmi levelezéséből. Az írónak ugyanis három felesége volt, mellettük pedig több barátnője, múzsája, akikkel komolyabb, mélyebb levelezésbe került kapcsolatuk során. Dr. Pócs Alfréd ezekből a plátói szerelmi beszélgetésekből fog felolvasni a jelenlévőknek részleteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!