Mívesség

2024.03.21. 17:27

Tapintható, szagolható kiállítás Poroszlón + fotók, videó

A mívességben és a halak között is elmerülhetnek a Tisza-tavi Ökocentrum látogatói.

Tóth Balázs

Március közepétől október végéig látogatható a Tisza-tavi Ökocentrum főépületének első emeleti kiállítótérben az a tárlat, mely a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműipari tagvállalkozásainak alkotásaiból készült. A Mívességben elmerülve - neuroesztétikai kutatásokon alapuló kézműves alkotói kiállítás megnyitóján Katrics Krisztina, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamra kézműipari alelnöke szerint flow élményben lehet részük az ökocentrumba látogatóknak, ezt ők is megtapasztalták két éve, az első fotós, videós workshop alkalmával. Örültek annak, hogy ismét bemutathatják a kézműves alkotásokat a helyszínen, s a térhez illő színekkel készültek, kék, zöld színű tárgyakat hoztak a művészek.

A mívességben és a halak között is elmerülhetnek a Tisza-tavi Ökocentrum látogatói.
Volt mit nézni a Tisza-tavi Ökocentrumban, csodálatos tárlat nyílt 
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Szót ejtett a fiatal interdiszciplináris tudományról, a neuroesztétikáról, amely művészek, bölcsészek és agykutatók közös területe, s vizsgálja a művészeti alkotások kiváltotta agyműködést. A Poroszlón kiállított produktumok megismerhetők a szem, a fül és a tapintás által, de illatokat is érezhetnek a látogatók, akik elmélyedhetnek és nyugalmat kaphatnak, jól érezhetik magukat. Mint mondta, egy kiállításon örülnek, ha ötszázan, vagy ötezren kíváncsiak az alkotásokra, az ökocentrumban azonban 150 ezer látogató veheti szemügyre a tárlatot. Megjegyezte, a HKIK a gazdasági jólétért igyekszik tenni, de fontos a mentálhigiénés jólét is, így ezáltal ezért is tesz a kamara.

Bornemisza János, Poroszló polgármestere kifejtette, régen nay becsületük volt a kézműveseknek, majd mindenki műanyag tárgyakat akart, de most visszatérnek a hagyományos tárgyakhoz, eszközökhöz. A kamara erős ebben. Nincs két egyforma tárgy, ráadásul megérinthetők, amit külön örömnek tart és ezt százezer ember megtapasztalhatja október végéig. Sok látogatót kívánt a kiállításnak és az ökocentrumnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!