Új tárlat

2024.04.12. 12:59

Bemutatták a Blaskó János festészeti emlékverseny munkáit az egri Gárdonyi Géza Színházban + fotók

Új tárlat nyílt az egri színházban. A XIV. Blaskó János festészeti emlékverseny alkotásaiból nyílt kiállítás a Gárdonyi Géza Színházban csütörtök délután. A legjobb alkotók díjazásban is részesültek.

Mellik Alexandra

Idén is megrendezték a XIV. Blaskó János festészeti emlékverseny díjátadóját és kiállításmegnyitóját, amelynek ezúttal is az egri Gárdonyi Géza Színház adott otthont. A rendezvényen Sajtos Attila, az Eventus Művészeti Szakgimnázium igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, s elmondta, Blaskó János az Egri Tanárképző Főiskola tanára volt, sok ember tanult tőle. Az igazgató hálás azért, hogy a színház már tizennegyedik esztendeje támogatja e versenyt, melynek célja, hogy Blaskó János festő életpályáját megismertesse a növendékekkel, s példaképet állítson eléjük. Az igazgató a verseny kapcsán egy fontos fogalmat is kiemelt beszédében, ez pedig nem más, mint a motiváció.
- A verseny és a kiállítás lehetőséget biztosít intézményünk növendékeinek arra, hogy megmutassák tehetségüket, s arra is, hogy ne csak másokat, de saját magukat is legyőzhessék - fogalmazott Sajtos Attila, aki kiemelte: intézményük létrehozta a Ziffer Sándor ösztöndíjat, mely arra szolgál, hogy a befolyt összegből az iskola tehetséges diákjait támogassák.

A XIV. Blaskó János festészeti emlékversenyt Blaskó Balázs, az egri színház igazgatója nyitotta meg
A XIV. Blaskó János festészeti emlékversenyt Blaskó Balázs, az egri színház igazgatója nyitotta meg
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A kiállítást Kis-Prumik Zoltán Barcsay-díjas festőművész, az Alapfokú Művészeti Iskola megbízott vezetője értékelte. Elmondta: örömmel tölti el, hogy az idei versenyre összesen 34 alkotó jelentkezett munkájával, melyek közül 19 alkotás a tárlatban is helyet kapott.
- Ez a verseny már az iskola részévé vált - kezdte. - Fontos, hogy a technika ismeretén túl a diákok az egyéni élményük alapján is tudjanak fejlődni - emelte ki.
A festőművésztől megtudtuk, a idei verseny meghatározott tematikája a transzparencia volt, ami a gyakorlatban annyit jelentett, hogy a diákoknak egy olyan beállítást kellett egy képbe komponálniuk, amely számos, apró elemet tartalmazott. A technika is adott volt, ezúttal akvarellt kellett alkalmazniuk a fiatal tehetségeknek.
A kiállítást Blaskó Balázs Jászai Mari díjas színművész, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója, Blaskó János fia nyitotta meg. Beszélt édesapjáról, aki már 36 éve nincs már közöttünk. Kiemelte, édesapja rajongott a diákjaiért, és úgy véli, ez fordítva is igaz volt. Ahogy fogalmazott: mi is támaszthatná alá ezt jobban, mint ez a kiállítás, ami mondhatni, a tanítványainak egyfajta emlékezése.

- A művészet a tapasztalatokra, a benyomásokra alapul. A művész átalakítva adja át a valóságot munkáin keresztül - emelte ki Blaskó Balázs, aki útravalóul egy történetet osztott meg Medgyessy Ferenc szobrászművészről. - Medgyessy Ferenc épp egy lovas szobrot mintázott, amikor kritikusai azt mondták: a ló nem ilyen. Erre ő azt felelte: "Tudjátok, lovat a csődör is tud csinálni, én szobrot készítek." E gondolatok jegyében szeretném most megnyitni a kiállítást - mondta.

Az ünnepségen közreműködött az Eventus kórus Hegyesi-Hudik Margit énekművész, karnagy vezénylésével. Az ünnepség végén pedig a legjobb alkotókat díjazták.

A XIV. Blaskó János festészeti emlékverseny díjazottjai

1. korcsoport:

  • Első helyezett: Almási Kitti 10. A osztály
  • Második helyezett: Berta Kinga 9. A osztály
  • Harmadik helyezett: Nagy Eszter 10. A osztály
  • Különdíjas: Bene Bernadett 11. A osztály

2. korcsoport:

  • Első helyezett: Romacsek Adrián 11. B osztály
  • Második helyezett: Opánszki Laura 11. A osztály
  • Harmadik helyezett: Szoboszlai Lilien 10. A osztály
  • Különdíjas: Kristóf Anna 10. A osztály

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!