Akvarell

2024.04.20. 16:37

Országos Akvarell Tárlat nyílt középiskolások alkotásaiból Egerben

Az Eventus iskola a kezdeményezéssel hagyományt szeretne teremteni. Az akvarell hazai fővárosa Eger, jelentette ki a Magyar Vízfestők Társasága elnöke.

Szabó István

Az I. Országos Akvarell Tárlat megnyitója Egerben

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gal Gabor

Szombaton délelőtt nyílt meg az 50 alkotásból álló I. Országos Akvarell Tárlat az Egri Civil Közösségek Házában az Eventus Üzleti, Művészeti Szakgimnázium, Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium rendezésében. A megnyitón elhangzott, hogy Eger kulturális életének meghatározó része az 1968-ban útjára indult országos tárlat, a 3 évente megrendezett Országos Akvarell Triennálé, amely áttekintést ad a kortárs vízfestészeti technikák legújabb alkotásaiból. Az Eventus iskola gondolta tovább ezt a tradicionális rendezvényt, és létrehozta a szombaton először megnyílt eseményt, amely kifejezetten a középfokú tanulmányaikat végző diákok legjobb alkotásait tárja az érdeklődők elé országos szinten. 

Szombaton Szombathelytől Szegedig, Zalaegerszegtől Debrecenig hazánk minden pontjáról érkeztek tinédzser művészpalánták az oktatóikkat Egerbe. A tárlatnyitón megjelent többek között Sajtos Attila igazgató, az Eventus iskola alapítója és fenntartója, Lobler Ferenc, a Magyar Vízfestők Társasága, valamint a Magyar Képző- és Iparművészeti Társaság elnöke, valamint Határ Attila képzőművész és H. Szilasi Ágota, a Dobó István Vármúzeum művészettörténésze, a Ziffer Sándor Galéria vezetője. Ott volt többek között Szilágyi Zsolt, a Rákóczi Szövetség szervezési igazgatója is. 

Sajtos Attila köszöntőjében elmondta, hogy találkozik e napon a hagyományápolás és a hagyományteremtés.

– A középiskolásoknak induló kezdeményezés összefogással valósult meg. Decemberben 242 alkotás érkezett be 15 művészeti szakgimnáziumból, illetve a művészetek iránt elkötelezett gimnáziumból. Siker ez egy oktatási ágazatnak, a szakgimnáziumnak. Olyan nagy értékeket adunk át a növendékeinknek, amit más iskolatípus nem ad. Ez a kreativitás, annak fejlesztése, a vizuális kommunikáció, a kritikai gondolkodás, és az együttműködés. Ezek a XXI. század olyan készségei, amit másutt nem lehet megtalálni – fogalmazott Sajtos Attila.

Lobler Ferenc reményét fejezte ki, hogy jelen kiállítás egy hosszú folyamat kezdete. 

– Egerről elmondható, hogy a magyar akvarellfestészet fővárosa, hiszen immár 25. alkalommal kerül megrendezésre idén az Egri Akvarell Triennálé. Örömmel mondhatom, hogy ezen eseményen a 30 év alatti résztvevők száma egyre magasabb, több mint 30 százalék. A mostani tárlaton kiállító feltörekvő alkotók közül is biztosan lesznek majd tagok a társaságunkban, illetve nagykorúságukat elérve szerepelnek majd az egri triennálékon – mondta Lobler Ferenc.

Korcsoportok szerint első díjat kapott alkotásáért Kőházi Kiss Boróka, a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium, továbbá Szepcsik Alexandra, a szolnoki Magiszter Művészeti Szakgimnázium, valamint Incédi Dorottya a debreceni Medgyessy Ferenc Művészeti Szakgimnázium tanulója. Több diák különdíjat vezetett át. 

A kiállítást Határ Attila nyitotta meg. A megnyitó ünnepséget Hegyesi Hudik Margit énekművész produkciói színesítették.


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!