Roma Nap

2024.04.06. 15:46

Roma napot szervezett az egri szakkollégium + fotók

Szakkollégiumok, tanodák képviselői jelentek meg. A napot workshopok, Ki mit tud, flashmob színesítette.

Molnár Helga

Roma napot szervezett szombatra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Roma Szakkollégiuma a közelgő nemzetközi roma nap alkalmából. Ennek vendégei azon tanodák voltak, melyek a szakkollégiummal kapcsolatban állnak, valamint az országban működő roma szakkollégiumok képviselői.

A roma napot látványos flashmob színesítette
A roma napot látványos flashmob színesítette
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az EKKE általános rektorhelyettese a megnyitón elmondta, a 250 éves múltra visszatekintő egyetem büszke az örökségére.
– Emellett XXI. századi, innovatív intézményként reagál a kor kihívásaira. Az oktatás mellett szerteágazó a harmadik missziós tevékenységünk is. Ebben megtalálható a szegénység és a hátrányos helyzet felszámolásáért végzett elkötelezett munka. E munkában példát mutat az egri Roma Szakkollégium közössége – hangsúlyozta.

Dr. Hadnagy József szakkollégiumi vezető elmondta, roma nappal készültek, mely a szakmai programjukban is szerepel.
– A hagyományőrzés fontos elem, s a hallgatóink azt találták ki, hogy a nemzetközi roma nap (április 8.) előtt tisztelegjünk mi is. A cél az volt, hogy hozzuk össze azokat a szervezeteket, akikkel egyébként is kapcsolatban vagyunk, így tanodákat, alapítványokat, közösségi házakban dolgozó szakembereket hívtunk meg. A roma kultúra, a pályaorientáció, roma sorsok, ezek a témák kerültek a nap középpontjába – taglalta.

Hozzátette, amióta létezik Egerben a Roma Szakkollégium, minden évben megünneplik a roma napot.
– A szakkollégium 11 évvel ezelőtt jött létre Egerben az elsők között. Hallgatói kezdeményezés volt mindez, hiszen a roma hallgatók sokkal több kihívással találják magukat szemben. Egyrészt eljönnek otthonról, másrészt mikor hazamennek, nem olyan környezetbe érkeznek, mely a felsőoktatási tanulmányaikhoz elegendőek lennének. Ennek a kompenzálására jött létre a szakkollégium – foglalta össze az intézmény szerepét.

Elmondta, a meghívott tanodákkal élő kapcsolatot ápolnak a mindennapokban.
– A szakkollégium fontos feladata a társadalmi felelősségvállalás megvalósítása. A hallgatóink érezték azt, hogy szorosabbra fűznék a viszonyt olyan gyerekekkel, akik hasonló utat járnak be, mint ők. A környék összes tanodájával, esélynövelő programjával kapcsolatban vagyunk – húzta alá.

Sörös Iván, a belügyminisztérium gyermekesély főosztályának vezetője is köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az első nemzetközi roma nap ötven évvel ezelőtt volt, ez adja az esemény apropóját, a sajátosságát pedig az, hogy a tanodák és a szakkollégium jelen van, sőt együtt dolgoznak. A délelőtt során workshopokon vehettek részt, melyeken a roma hagyományokkal, a sikeres roma életutakkal és a pályaválasztás kérdéseivel foglalkozhatnak. Délután "Ki mit tud?" vetélkedő keretében mérettették meg magukat a gyerekek, fiatalok. A napot hagyományőrző roma táncház zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!